Evenimentul Zilei > Actualitate > Gazoductul Nord Stream 2 nu salvează Europa. Prețurile gazelor naturale vor continua să crească
Gazoductul Nord Stream 2 nu salvează Europa. Prețurile gazelor naturale vor continua să crească

Gazoductul Nord Stream 2 nu salvează Europa. Prețurile gazelor naturale vor continua să crească

Gazele naturale vor atinge prețuri record, este de părere șeful grupului rus Gazprom, Alexei Miller. Săptămâna trecută, societatea a anunțat finalizarea lucrărilor de construcție la Nord Stream 2, care poate transporta 55 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Europa. Livrările prin gazoductul amintit nu vor conduce, însă, la scăderea prețurilor la gaze, relatează Reuters.

Se anunță noi scumpiri la gaze. Avertismentul lui Alexei Miller

Alexei Miller, reprezentantul companiei ruse de energie Gazprom, este de părere că prețurile la gazele naturale din Europa vor înregistra noi creșteri, din cauza capacității reduse de stocare a acestora. În prezent, capacitățile de stocare a gazelor din Europa sunt cu 22,9 miliarde metri cubi (bcm) sub nivelul normal.

„Este foarte mult. Toți experții spun că Europa nu va putea să recupereze decalajul și să majoreze nivelul gazelor stocate”, s-a exprimat șeful Gazprom. „Europa va intra în perioada de toamnă-iarnă cu un deficit în capacitățile subterane de stocare”, a adăugat Alexei Miller.

În ceea ce privește statele europene, prețurile la gazele naturale bat toate recordurile posibile, potrivit reprezentantului grupului rus Gazprom. În Olanda, la hub-ul de gaze TTF, prețurile spot au atins un nou record – de la începutul anului până în prezent, acestea s-au triplat. „Este posibil chiar să înregistreze noi recorduri”, a mai precizat Alexei Miller.

Prețul energiei electrice se află la cel mai ridicat nivel din ultimii ani de zile și este puțin probabil ca situația să se remedieze până la finalul anului 2021. Din această cauză, iarna va aduce facturi explozive pentru încălzire.

Livrările prin gazoductul Nord Stream 2 nu vor conduce la scăderea prețurilor la gaze

Compania Gazprom este pregătită să pompeze mai mult gaz decât cantitatea necesar. Societatea promite că își va respecta obligațiile în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale.

Săptămâna trecută, reprezentanții grupului rus de energie au anunțat finalizarea lucrărilor la gazoductul Nord Stream 2, care este compus din două linii separate capabile să transporte anual o cantitate de 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania – suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării.

Livrările prin gazoductul Nord Stream 2, însă, impun obținerea autorizației de funcționare din partea Autorității de reglementare în domeniul energiei din Germania, care are la dispoziție patru luni pentru finalizarea procesului.

Analiștii spun că prețurile gazelor nu vor scădea în Europa, în ciuda livrărilor prin gazoductul Nord Stream 2.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: