Europa se angajează la un ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în 2023

Europa se angajează la un ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în 2023 Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

În vreme ce conflictul purtat de Rusia în Ucraina se arată că va dura, Uniunea Europeană a bugetat deja ajutorul pe care îl va da Ucrainei. UE îi va acorda 1,5 miliarde de euro pe lună în 2023 şi va continua s-o susţină în conflictul contra Rusiei, a declarat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Acest ajutor financiar se adaugă materialelor militare furnizate de statele europene armatei ucrainene pe front.

În a 240-a zi de război, Europa a alocat până în prezent 19 miliarde de euro Ucrainei, a mai arătat Ursula von der Leyen. 

"Este foarte important pentru Ucraina să dispună de un flux de bani previzibil şi stabil", a declarat ea, afirmând că Kievul estimează nevoile sale lunare la 3-4 miliarde de euro "pentru ce este esenţial".

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat liderilor UE prin legătură video joi, afirmând că rachetele ruseşti şi dronele iraniene au avariat o treime din infrastructura energetică a Ucrainei, la apropierea iernii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ursula von der Leyen a declarat că UE studiază şi mijloacele de a ajuta Ucraina să restabilească aprovizionarea cu apă, energie şi electricitate.

Un "nou tsunami" de migraţie

Dar în paralele cu aceste urgenţe, Europa ar putea trebui să înfrunte o altă miză, de populaţie de astă dată. Sâmbătă, prim-ministrul ucrainean, Denis Şmigal, a avertizat într-adevăr contra unui "nou tsunami migrator" dacă Rusia îşi continuă atacurile asupra infrastructurilor civile ale ţării sale, într-un interviu care apare duminică.

"Dacă nu mai este curent, electricitate şi apă în Ucraina, asta poate declanşa un nou tsunami de migraţie", a spus el.

Denis Şmigal, care urmează să participe luni la forumul economic germano-ucrainean la Berlin, a acuzat Moscova că vrea "să arunce Ucraina într-o catastrofă umanitară", potrivit unor extrase din interviul său în ziarul de duminică "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" comunicate în avans.

Rusia vrea "să ofere Ucrainei o iarnă rece, în cursul căreia oamenii ar putea literalmente să moară îngheţaţi. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară planificată, cum nu a mai văzut Europa de la al doilea război mondial", a avertizat el.

În interviul lui din FAS dl Şmigal a mai cerut Berlinului să livreze Ucrainei noi muniţii în zilele următoare pentru a respinge loviturile aeriene ruseşti.

Pentru reconstrucţia Ucrainei, dl Şmigal vrea să utilizeze avioanele ruseşti îngheţate în străinătate. Daunele comise de atacul Rusiei se ridică actualmente la "peste 750 de miliarde de dolari", a declarat el.

În paralel, există avioane ruseşti îngheţate cu o valoare de 300 până la 500 de miliarde de dolari, a subliniat el. "Trebuie să dezvoltăm un mecanism de confiscare a avioanelor ruseşti", a spus el.

După forumul economic germano-ucrainean, luni, unde preşedintele Volodimir Zelenski va avea o alocuţiune video, va avea loc marţi, tot la Berlin, o conferinţă internaţională pentru reconstrucţia Ucrainei.

"Ucraina nu poate face totul singură, nici UE nu poate face totul singură. Numai comunitatea internaţională, care susţine în prezent Ucraina, o poate face. Ea trebuie s-o facă multă vreme", a afirmat cancelarul Olaf Scholz, notează latribune.fr.

(Traducerea Rador)