Evenimentul Zilei > Economie > Europa, inundată de motorină din cauza pandemiei. Surplusul este depozitat pe nave
Europa, inundată de motorină din cauza pandemiei. Surplusul este depozitat pe nave

Europa, inundată de motorină din cauza pandemiei. Surplusul este depozitat pe nave

Europa a fost inundată de motorină în contextul pandemiei de COVID-19 dat fiind că, din cauza carantinelor și a restricțiilor de circulație, cererea de carburant a scăzut foarte mult.

Europa, inundată de motorină din cauza pandemiei. Bătrânul Continent se confruntă cu un surplus atât de mare de motorină. Drept urmare carburantul este depozitat pe tancuri petroliere și exportat în alte regiuni.

Un supertanc petrolier a început să încarce motorină în portul olandez Rotterdam. Acesta este unul dintre cele mai importante puncte pentru importurile de produse petroliere din Europa.

Silverstone este un supertanc petrolier de tip Very Large Crude Carrier (VLCC), nave cu o capacitate cuprinsă între 160.000 şi 320.000 tdw. În prezent vasul a încărcat aproximativ un milion de barili de combustibili. Conform unei surse citate de Bloomberg, produsul încărcat pe vas ar fi motorină. Iar acest lucru, susține publicația este o dovadă a surplusului de motorină cu care se confruntă regiunea.

Nu este clar în ce direcție se va îndrepta supertancul petrolier Silverstone însă o posibilă rută ar fi vestul Africii. Regiunea respectivă se confruntă cu un deficit de carburant.

Surplusul de carburant exportat în SUA

Cantitățile mari de motorină rămase neconsumate se datorează restricțiilor impuse de autorități în contextul pandemiei de COVID-19. Din acest motiv, cererea a scăzut considerabil.

Potrivit Bloomberg, în vremuri normale nord-vestul Europei are un deficit structural de motorină. În portul olandez ajung nave încărcate cu motorină din întreaga lume.

În ultimele luni, însă, direcţia livrărilor s-a inversat. Aproape 17 milioane de barili de motorină au fost trimişi din Europa spre coasta de est a SUA.

Europa, inundată de motorină

Carantina şi restricţiile introduse în mai multe ţări din Europa pentru a combate răspândirea Covid-19 au afectat cererea de motorină. Pe de altă parte, creșterea traficului de marfă şi vremea rece a avut un efect opus asupra consumului de motorină în SU. Drept urmare, au crescut livrările către destinațiile de peste Atlantic.

Supertancurile petroliere de tip VLCC, cum este Silverstone, sunt utilizate în mod normal pentru a transporta mari încărcături de ţiţei. Navele noi de acest tip, care nu au fost utilizate încă la transportul de petrol brut, pot fi utilizate pentru a transporta motorină.

Silverstone a fost folosit în acest scop anul trecut, transportând motorină şi combustibil pentru avioane din Orientul Mijlociu.