Veste proastă pentru șoferi! Benzina și motorina au sărit pragul psihologic de 5 lei pe litru

Veste proastă pentru șoferi! Benzina și motorina au sărit pragul psihologic de 5 lei pe litruSursa: Arhiva EVZ

Benzina și motorina s-au scumpit atingând pragul psihologic de 5 lei pe litru. Din cauza scumpirii carburanţilor, preturile la alimente vor sări şi ele.

Benzina și motorina s-au scumpit. Ușor, preturile revin la valorile de la începutul anului 2020. Vorbim de preturile dinaintea pandemiei de coronavirus.

Odată cu mărirea prețului la benzină şi motorină, din păcate, cresc preturile la alimente. Deocamdată s-a scumpit carnea de pui și urmează pâinea, în condițiile în care prețul grâului pentru panificație a ajuns deja la un maxim istoric.

Benzina și motorina au sărit de pragul psihologic de 5 lei pe litru

România nu a mai avut astfel de prețuri la carburanți din martie 2020 de când a izbucnit pandemia.

Litrul de benzină s-a scumpit cu 22 de bani.  Un plin de benzină ajunge să coste acum cu 11 lei mai mult față de cât costa la începutul anului.

Iar motorina s-a scumpit în aceeași perioadă cu 15 bani pe litru. Asta înseamnă că un plin de motorină costă acum cu 7,5 lei.

Ne așteptăm la valuri de scumpiri

Veștile sunt extrem de proaste în special pentru pensionari. Anul 2021 a demarat cu un val scumpiri începând cu carburanţii, gazele electricitatera, iar acum alimentele.

Este cea mai cruntă lovitură dată pensionarilor şi celor cu venituri mici. Carnea de pui s-a scumpit cu 10%.  Iar crescătorii de păsări spun că viitorul nu arată bine. Sunt îngrijoraţi de evoluţia preţului la combustibili.

Vine rândul pâinii să se scumpească. Motivul este că prețul grâului pentru panificație a ajuns deja la un maxim istoric.

Fermierii susțin că prețul la carne și la pâine va crește cu siguranță

Totul din cauza faptului că materia primă s-a scumpit. Iar producătorii vor fi nevoiți să scoată la rândul lor mai mulți bani pentru materia primă.

Producția redusă de cereale de anul acesta îi va determina să importe grâne la prețuri mai mari faţă de cele românești.

”Preţul la cereale a crescut în această perioadă, atât la grâu cât şi la porumb. Dacă facem referire la grâu preţul crescut se va găsi într-un final şi în preţul pâinii, la porumb preţul crescut se va regăsi în preţul cărnii de pasăre, de porc.

Deci toate aceste creşteri se vor regăsi într-un final şi la raft. Probabil în februarie, martie când marii procesatori vor trebui să achiziţioneze cereale la aceste preţuri crescute”, a declarat Alecu Valeriu, fermier la AgroTV.