Urmează un val întârziat de falimente? UE intră în al II-lea val al recesiunii
- Ovidiu Drugă
- 18 ianuarie 2021, 22:39
Analiștii economici și-au pierdut optimismul. În timp ce guvernele înăspresc din nou restricțiile de circulație pentru a reduce răspândirea virusului SARS-Cov-2, zona euro se îndreaptă spre un al doilea val al recesiunii.
Urmează un val întârziat de falimente? Experții au început să vorbească deschis despre mari probleme în zona euro. Asta pentru că prelungorea restricțiilor a provocat o recesiune economică severă.
Urmează un val întârziat de falimente?
Economistul principal Bert Colijn de la ING spune că datele financiare sugerează că „activitatea continuă să scadă”. E un declin mai lent, dar constant. Expertul ING vorbește și „riscul unui val întârziat de falimente". Asta dacă măsurile generoase de sprijin promise de guverne și Banca Centrală Eeuropeană nu rămân în vigoare”.
Gates dă marea lovitură! Se face stăpân pe America
O prognoză Oxford Economics și Nomura afirmă că producția din zona euro a scăzut între 1,8% și 2,3% în ultimele trei luni ale lui 2020, această scădere va fi urmată de o a doua în primul trimestru al anului 2021. Predicția vizează unele dintre principalele economii ale zonei euro, inclusiv Germania și Italia.
La rândul ei, Katharina Utermohl, economist senior la Allianz, a declarat pentru Financial Times: „Ne așteptăm ca economia zonei euro să înceapă în 2021 cu o recesiune dublă. Adică o a doua contracție trimestrială consecutivă a PIB-ului, în primul trimestru.”
Urmează un val întârziat de falimente? Perspective sumbre în zona euro
Economista Chiara Zangarelli de la Nomura susține că extinderea măsurilor de blocare a făcut ca perspectivele PIB-ului zonei euro în primul trimestru al anuui 2021 să fie sumbre. Asta deși veștile despre demararea campaniilor de vaccinare sunt „încurajatoare”.
Se așteaptă ca majoritatea economiilor majore să fie afectate de recesiune după introducerea de noi restricții Covid-19.
Sunt vești proaste și în ceea ce privește consumul. Cheltuielile consumatorilor ăn a doua săptămână a lunii ianuarie au scăzut cu 25% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Fable Data. Scăderi s-au înregistrat la majoritatea categoriilor examinate, cu excepția produselor alimentare.
China evită recesiunea, dar...
China a reușit să evite recesiunea, în ciuda impactului crizei de sănătate. Potrivit ING, economia chineză a evitat recesiunea în 2020 și a continuat să crească în al patrulea trimestru al anului trecut. „Economia Chinei a crescut cu 2,3% în 2020 și cu 6,5% față de anul anterior în al patrulea trimestru al anului 2020. „Investițiile au crescut cu 2,9 la sută.Producția industrială a crescut cu 2,8 la sută, dar vânzările cu amănuntul au scăzut cu 3,9 la sută în 2020.”
Doliu mare în familia Rothschild. S-a stins în floarea vârstei!
"E greu de estimat când va reuși China să se redreseze complet, chiar dacă această creștere a PIB este pozitivî. Dar creșterea PIB vine din stimularea fiscală și monetară. Fără aceste măsuri, economia nu s-ar fi recuperate atât de repede, pentru că cererea externă de mărfuri rămâne slabă, scrie ziarul britanic Express.