Este total interzis pentru şoferi! Amenzile sunt uriaşe dacă încalci legea. Încasează şi puncte de penalizare

Este total interzis pentru şoferi! Amenzile sunt uriaşe dacă încalci legea. Încasează şi puncte de penalizare Amendă de circulație. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mulți șoferi își lasă acasă permisul auto, dar asta este o mare greșeală. Persoanele care se urcă la volan fără actele necesare nu vor fi iertate și se vor alege cu amenzi uriașe sau puncte de penalizare auto.

În cazul unui control de rutină, șoferul este obligat să le ofere polițiștilor permisul. O parte din oamenii legii închid ochii și verifică persoana prin stație în baza CNP-ului, dar alții nu mai stau pe gânduri și oferă amenzi usturătoare.

Legislația prevede și faptul că șoferii opriți de poliție trebuie să își prezinte, în mod obligatoriu, permisul de conducere. Cu toate astea, o parte din polițiști preferă doar să scrie un avertisment verbal.

Codul Rutier 2019 spune că te poți alege cu puncte de penalizare dacă nu ai permisul la tine. Este vorba de:

Ne puteți urmări și pe Google News

sursa: Arhiva EVZ

”Art. 108 pct. 1 lit a/9: Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează: a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul de a permite verificarea vehiculului”.

Amenzi uriașe pentru acești șoferi

Te poți alege cu o amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă, sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) pentru următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

Art.35 alin.(20) Participanţii la trafic sunt obligaţi că, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.

Este indicat să nu pleci de acasă fără permis de conducere, buletin, asigurare auto și talonul mașinii. Acestea sunt strict necesare în cazul unui control.