Adio, permis de conducere! Șoferii care au aceste boli nu vor mai putea conduce

Adio, permis de conducere! Șoferii care au aceste boli nu vor mai putea conduce Sursa: Maigi | Dreamstime.com

Noul COD RUTIER 2022 stabilește reguli stricte pentru șoferii români. Pe lângă faptul că aceștia riscă amenzi uriașe pentru nerespectarea comportamentului adecvat în trafic, permisul de conducere le va fi suspendat în cazul în care prezintă o serie de boli ce pot pune în pericol ceilalți parteneri angajați în trafic.

CODUL RUTIER 2022 a intrat în vigoare la începutul anului curent și prevede reguli foarte stricte din punct de vedere medical pentru șoferii români. Persoanele care nu sunt declarate „admise” la controlul medical efectuat obligatoriu pentru a obține permisul de conducere, nu au dreptul să manevreze volanul unei mașini.

Ce se întâmplă în cazul șoferilor cu probleme oftalmologice

Carnetul de conducere se acordă, în primul rând, persoanelor care nu au probleme mentale. Dacă un șofer se află într-o astfel de situație, nu va putea obține permis, respectiv nu i se va reînnoi.

Există, de asemenea, o regulă care vizează și românii cu probleme de vedere. În cazul în care un șofer își pierde vederea pentru o perioadă temporară, acesta va putea să reintre în posesia carnetului de conducere după șase luni și doar în condițiile unei perioade de readaptare din punct de vedere oftalmologic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lista bolilor care conduc la suspendarea permisului

Iată, însă, lista integrală a bolilor în baza cărora șoferilor li se va suspenda permisul de conducere:

  • boli la nivelul aparatului respirator - cu excepția cazului în care medicul apreciază că poate emite aviz favorabil, aspect menționat în fișa medicală;
  • boli cardiace - stimulator cardiac sau antecedente de infarct miocardic, angina pectorală de repaus sau de emoție;
  • tulburări mentale;
  • boli de metabolism - diabet zaharat, afecțiuni locomotorii, afecțiuni ale auzului, apnee;
  • boli neurologice - epilepsie;
  • afecțiuni renale;
  • probleme cu alcoolul sau drogurile.

Noi reguli stabilite de Codul Rutier 2022

În altă ordine de idei, Ordonanța de Guvern care stabilește noi reguli pentru șoferi a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial. Cele mai importante prevederi ale acesteia se referă la comportamentul agresiv în trafic, praguri de viteză, suspendarea permisului de circulație, precum și la cuantumul amenzilor aplicate românilor implicați în circulație.

Șoferii care sunt agresivi în trafic, dar și cei care uită să își spele mașinile vor fi sancționați cu amenzi care depășesc 1. 000 de lei. Codul rutier stabilește definiția comportamentului agresiv.

Circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzii va fi sancționată aspru. Amenzile pentru acest tip de contravenție vor fi cuprinse între 1.305 lei și 2.900 lei. Totodată, cei în cauză vor fi sancționați și cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.