În 30 de zile întră în vigoare. Va fi coșmar pentru șoferi. Pot rămâne pe loc fără permis, iar amenzile sunt urișe

În 30 de zile întră în vigoare. Va fi coșmar pentru șoferi. Pot rămâne pe loc fără permis, iar amenzile sunt urișe Sursa: Linqong | Dreamstime.com

Ordonanța de Guvern care stabilește noi reguli pentru șoferi a fost publicată vineri, 28 ianuarie, în Monitorul Oficial. Cele mai importante prevederi se referă la comportamentul agresiv în trafic, praguri de viteză, suspendarea permisului de circulație, precum și la cuantumul amenzilor aplicate românilor implicați în circulație.

Codul Rutier a fost modificat. Noile reguli care îi vizează pe șoferii români intră în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea ordonanței de Guvern în Monitorul Oficial, adică pe data de 26 februarie.

Se schimbă regulile pentru șoferii români. E obligatoriu!

Șoferii care sunt agresivi în trafic, dar și cei care uită să își spele mașinile vor fi sancționați cu amenzi care depășesc 1. 000 de lei. Noua lege detaliază exact ce înseamnă comportament agresiv și ce nu trebuie să facă șoferii în trafic.

„Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:

Ne puteți urmări și pe Google News

a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens; b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor; c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare; d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia; e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație; f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți; g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia; h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia; i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Amenzi uriașe pentru cei care nu își spală mașina

O altă modificare a Codul Rutier îi vizează pe șoferii care nu își spală mașinile și astfel nu au vizibilitate bună în trafic. Cea mai mare atenție trebuie acordată parbrizului, geamurilor laterale și lunetei. „nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului reprezintă contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni“. Amenda poate ajunge la 1.160 de lei, în astfel de cazuri.

Permis suspendat în cazul deplasării nejustificate pe banda de urgență

Circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzii va fi sancționată aspru. Amenzile pentru acest tip de contravenție vor fi cuprinse între 1.305 lei și 2.900 lei. Totodată, cei în cauză vor fi sancționați și cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Ordonanța de Guvern introduce sancţiunea complementară de suspendare a permisului de conducere pentru 120 de zile pentru executarea manevrei de întoarcere sau de mers înapoi pe autostrada. Aceeași sancțiune este prevăzută pentru circulația pe sens opus sau pentru trecerea de pe un sens pe altul printr-un loc interzis, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile.

Se majorează perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile pentru încălcarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată.

Cresc amenzile pentru depășirea neregulamentară

Pentru depășirea neregulamentară vor fi majorate amenzile pentru șoferi de la 580 lei – 725 lei la 870 lei – 1.160 lei. De asemenea, pentru astfel de situații se suspendă dreptului pentru 60 de zile.

Încălcarea regulilor cu privire la depășire vor fi sancționate mai aspru în condițiile în care se produce un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale. Amenzile vor crește la 1.305 lei – 2.900 lei. Permisul de conducere va fi suspendat, într-un astfel de caz la 90 de zile.

Se trece într-o clasă superioară de contravenții nerespectarea regulilor privind acordarea de prioritate: 870 lei – 1.160 lei. În acest caz se prevede și creșterea perioadei în care este suspendat permisul de conducere, de la 30 de zile la 60 de zile.

Încălcarea regulilor privind acordarea de prioritate care s-a soldat cu un accident de circulație se sancționează cu amenzi în valoare de 2.900 lei. Crește și perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 60 de zile la 90 de zile.