Cum se va merge la vară pe podul Giurgiu-Ruse. Detalii de ultima oră

Cum se va merge la vară pe podul Giurgiu-Ruse. Detalii de ultima orăpodul Giurgiu-Ruse / sursa foto: wikipedia

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a discutat cu omologul său Daniel Mitov, ministrul de Interne al Republicii Bulgaria, despre fluidizarea traficului pe Podul Prieteniei Ruse-Giurgiu pe durata lucrărilor din ţara vecină.

Predoiu a discutat cu omologul său bulgar

„În data de 18 martie 2025, Cătălin Predoiu, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, a avut o întrevedere bilaterală cu Daniel Mitov, ministrul de Interne al Republicii Bulgaria.

Întâlnirea se înscrie în calendarul dinamic de contacte la nivel ministerial şi reprezintă o continuare a discuţiilor avute, atât în format bilateral, în data de 3 februarie 2025, la Svilengrad (în contextul participării ministrului român, alături de omologul bulgar, ungar şi reprezentantul conducerii Ministerului Federal de Interne austriac, la Ceremonia oficială de lansare a patrulelor comune la frontiera bulgaro-turcă), cât şi a ultimelor discuţii ce au avut loc cu prilejul reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 5 martie 2025”, a transmis, miercuri, Ministerul de Interne, într-un comunicat de presă.

Dialogul dintre cei doi s-a axat pe priorităţile cooperării bilaterale în domeniul afacerilor interne din noua calitate de State Membre ce aplică integral acquis-ul Schengen, respectiv gestionarea migraţiei ilegale, securizarea zonei de frontieră comună româno-bulgară şi a frontierei externe a UE, precum şi destructurarea reţelelor de criminalitate organizată transfrontalieră.

Traficul de pe Podul Prieteniei Ruse-Giurgiu, în prim plan

„Gestionarea fluxului la frontieră este importantă pentru MAI. Dorim ca cetăţenii români să simtă direct şi concret intrarea în Spaţiul Schengen. Înţeleg că partea bulgară trebuie să continue lucrările de reparaţii la Podul Prieteniei Ruse-Giurgiu, dar am discutat cu omologul şi prietenul Mitov, ministrul bulgar de Interne, măsuri concrete de fluidizare a traficului şi de sprijinire a cetăţenilor care tranzitează frontiera prin patrule mixte şi alte măsuri operative de facilitare a traficului la frontieră”, a declarat cătălin Predoiu.

Ministrul a propus ca atenţia imediată să se axeze pe consolidarea controlului la frontierele externe şi garantarea mobilităţii în siguranţă în Spaţiul Schengen, combaterea reţelelor de crimă organizată şi a ameninţărilor transfrontaliere, dar şi pe îmbunătăţirea răspunsului la noile provocări prin dezvoltarea de mecanisme comune pentru combaterea criminalităţii cibernetice şi a atacurilor hibride.

”Ministrul Predoiu a evocat situaţia calmă de la frontierele României, atât în anul 2024, cât şi în primele luni ale anului 2025, succes ce se datorează inclusiv parteneriatelor consolidate cu statele vecine. A fost evocată în mod special, ca exemplu de solidaritate şi bune practici, activitatea derulată în comun cu Austria, Ungaria şi Bulgaria pentru protecţia frontierei bulgaro-turce, România având cel mai mare contingent de poliţişti care efectuează misiuni împreună cu celelalte forţe participante”, se mai arată în comunicatul de presă.

Măsuri pentru combaterea traficului de droguri

Cătălin Predoiu și omologul său bulgar au discutat și despre măsuri pentru combaterea traficului de droguri.

”O altă temă de discuţie abordată a reprezentat-o şi convenirea unor măsuri comune pentru gestionarea traficului în zona de frontieră comună, în special în zona Giurgiu-Ruse, precum şi în staţiunile turistice din Republica Bulgaria, având în vedere apropierea sezonului estival şi continuarea lucrărilor de reparaţie ale Podului Prieteniei pe parcursul anului 2025”, se mai arată în comunicatul de presă citat.

Ministrul bulgar i-a mulţumit omologului român pentru cooperarea consolidată şi permanentă derulată, atât la nivel de conducere, cât şi la nivel tehnic între ministerele de resort pe multiplele paliere din domeniul afacerilor interne, în special pentru eforturile comune pentru gestionarea frontierelor şi combaterea eficientă a criminalităţii organizate transfrontaliere, unde intensificarea cooperării între structurile competente în cadrul investigaţiilor comune specifice a fost considerată esenţială.

Ne puteți urmări și pe Google News