Alertă globală. Noul coronavirus din Brazilia, mai grav decât Covid-19
- Andrei Pospai
- 19 martie 2025, 10:10

Cercetătorii din Brazilia au descoperit recent un nou coronavirus la lilieci, care prezintă similitudini genetice cu virusul MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus). Aceasta este prima descoperire a unui coronavirus similar cu MERS în America de Sud.
Un nou coronavirus sperie lumea
Noul coronavirus a fost identificat în statul Ceará, în urma analizării a 16 probe prelevate de la lilieci din specii diferite, inclusiv Molossus molossus (insectivor) și Artibeus lituratus (frugivor).
Cercetătorii au găsit șapte tipuri distincte de coronavirusuri, dintre care unul prezintă o similitudine genetică de 71,9% cu MERS-CoV.
În mod special, proteina spike a virusului, care permite infectarea celulelor gazdă, este similară în proporție de 71,74% cu cea a MERS-CoV izolat de la oameni.
Ce este noul coronavirus MERS-CoV
MERS-CoV a fost identificat pentru prima dată în 2012, în Arabia Saudită, și este cunoscut pentru rata sa ridicată de mortalitate, de aproximativ 35%.
Acest coronavirus provoacă sindromul respirator din Orientul Mijlociu, caracterizat prin dificultăți respiratorii severe și alte complicații.
De-a lungul timpului, MERS-CoV a fost raportat în 27 de țări, cauzând peste 850 de decese.

Liliac. Sursa foto: EVZ
Posibilitatea infectării umane
Deși virusul descoperit nu a fost confirmat ca fiind capabil să infecteze oamenii, cercetătorii au detectat indicii care sugerează o potențială interacțiune cu receptorii celulari umani.
Experimente suplimentare sunt planificate pentru 2025, în laboratoare de înaltă securitate din Hong Kong, pentru a evalua riscurile de transmitere la oameni.
Liliecii sunt considerați rezervoare virale importante, fiind gazde pentru o varietate de virusuri, inclusiv coronavirusuri.
„Liliecii sunt rezervoare importante de virusuri și ar trebui supuși unei supravegheri epidemiologice continue", spune unul dintre autorii studiului publicat în Journal of Medical Virology.
Se repetă pandemia de Covid-19?
Pandemia de COVID-19, provocată de virusul SARS-CoV-2, a debutat oficial la sfârșitul anului 2019, în orașul Wuhan, China, și a avut un impact global fără precedent.
Aceasta a afectat miliarde de oameni, cu peste 680 de milioane de cazuri confirmate și milioane de decese la nivel global.
Studiile sugerează că noul coronavirus a apărut inițial la lilieci, considerați gazde primare ale multor coronavirusuri.
În cazul SARS-CoV-2, s-a propus că virusul ar fi fost transmis de la lilieci la o altă specie intermediară, posibil pangolini, înainte de a infecta oamenii.
Orașul Wuhan, China, a fost primul loc unde au fost raportate cazuri de COVID-19, în decembrie 2019.
Piața de fructe de mare Huanan, unde se vindeau și animale vii, a fost inițial considerată un posibil punct de transmitere, deși există dezbateri continue asupra acestui aspect.