Pictorul şi sculptorul mexican abstract Manuel Felguerez, reprezentant al unei generaţii care s-a distanţat de viziunea naţionalistă a muralismului mexican, a murit la vârsta de 91 de ani, a anunţat luni ministrul Culturii, Alejandra Frausto, potrivit DPA.

Felguerez a decedat duminică, iar locul şi cauza morţii sale nu au fost făcute publice.

Artistul a fost unul dintre pictorii abstracţi cunoscuţi din Mexic. El a făcut parte din aşa-numita „Generación de la Ruptura”, care s-a distanţat în jurul anului 1950 de curentul naţionalist al muralismului mexican – reprezentat de artişti precum Diego Rivera (1886-1957) şi David Alfaro Siqueiros (1896-1974) – în căutarea unei expresii artistice mai universale.

„Moştenirea sa este vastă şi diversă. Opera sa recunoscută internaţional a inspirat munca altor artişti”, a declarat Frausto pe Twitter.

Felguerez s-a născut pe 12 decembrie 1928, în Valparaiso, la aproximativ 750 kilometri nord-vest de Ciudad de Mexico. El a studiat arta în capitală apoi a călătorit la Paris, unde a început să sculpteze sub influenţa cubistului rus Ossip Zadkine (1890-1967).

Un muzeu i-a fost dedicat lui Felguerez în oraşul Zacatecas, iar lucrările sale pot fi admirate în muzee şi colecţii private din Mexic şi din străinătate.

În 2016, artistul a fost recompensat cu Medalia pentru Arte Frumoase din Mexic, una dintre cele mai înalte distincţii culturale din ţara sa.

Amintim că la începutul acestei luni, artistul Vladimir Zamfirescu s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani, după ce a bucurat generații întregi cu operele sale.

Celebrul pictor Vladimir Zamfirescu era cunoscut în toată Europa pentru operele sale, având picturi expuse în multe galerii de artă din țările străine.

Anunțul morții sale a fost făcut chiar de reprezentanții Muzeului Național al Literaturii Române, care au eliberat un comunicat de presă la scurt timp după confirmarea decesului.

Celebrul pictor s-a născut la 3 mai 1936, la Ploiești, fiind al doilea copil (după fratele său Adrian) al Mariei și al inginerului chimist Mihai Zamfirescu.