Erdoğan: Trupele turce pe cale să intre în orașul Afrin dintr-un moment în altul

Erdoğan: Trupele turce pe cale să intre în orașul Afrin dintr-un moment în altul

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat pe 17 martie că trupele sprijinite de Turcia au înconjurat centrul orașului Afrin din nord-vestul Siriei și sunt gata să atace dintr-un moment în altul.

"Suntem gata să intrăm în Afrin și putem anunța vestea cea bună în orice moment", a declarat Erdoğan în cadrul celui de-al șaselea Congres Anual al Partidului Justiției și Dezvoltării (AK), în provincia Mardin din sud-estul țării. Acesta a adăugat că un număr total de 3569 de "teroriști" au fost "neutralizați" în Afrin de la începutul operațiunii Olive Branch (Ramura de Măslin). Autoritățile turce folosesc adesea cuvântul "neutralizat" în declarațiile lor pentru a sugera că militanții respectivi fie s-au predat, fie au fost uciși sau capturați. Pe 20 ianuarie, Turcia a lansat operațiunea Olive Branch pentru a elimina militanții YPG din Afrin. Ankara consideră YPG ca o organizaţie „teroristă", având strânse legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare angajată într-o gherilă sângeroasă pe teritoriul turc din 1994.

Cu toate acestea, YPG sunt susținute de Statele Unite şi au fost vârful de lance la sol, în Siria, al coaliției internaționale care luptă împotriva jihadiștilor din gruparea Stat Islamic. De la lansarea operațiunii, armata turcă și FSA au cucerit 268 de obiective, inclusiv cinci centre urbane, 224 de sate, 44 de înălțimi strategice în munți și dealuri, precum și o bază a YPG. Forțele turce au ajuns săptămâna trecută la marginea orașului Afrin, pe care l-au înconjurat.

 

Ne puteți urmări și pe Google News