Naţiunea şi poporul meu să fie convinse: vom lupta până la capăt împotriva acestui blestem care este terorismul”, a declarat Recep Erdogan în faţa presei la Istanbul. „Nu vom lăsa acest atentat nepedepsit. Vor plăti un greu tribut”, a adăugat liderul turc, care şi-a amânat vizită prevăzută pentru duminică în Kazahstan.

Două explozii, una provocată de un vehicul-capcană, cealaltă de un kamikaze, s-au produs, sâmbătă seara, la un interval de un minut, în apropierea stadionului Vodafone Arena al echipei de fotbal Beşiktaş. Cel puțin 30 de polițiști, șapte civili și o persoană neidentificată au fost uciși, iar 166 de oameni au fost răniţi, potrivit autorităţilor.

Lunga serie de atacuri

Dublul atentat, produs întrun cartier foarte frecventat, inclusiv de turişti, este cel mai recent dintr-o lungă serie de atacuri care au zguduit Turcia începând din vara lui 2015. Atacurile nu au fost revendicate imediat, dar autorităţile spun că primele indicii arată spre separatiştii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

În august a avut loc un atac cu bombă la o nuntă, în Gaziantep, soldat cu 30 de morți, ISIS fiind suspectată, iar în iunie s-a produs un atac cu bombă și arme la aeroportul din Istanbul, în urma căruia au murit 42 de oameni

România condamnă atacurile

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a condamnat dublul atentat de la Istanbul și a subliniat că România rămâne angajată în lupta antiteroristă. „Am primit cu mâhnire vestea despre atentatul terorist de la Istanbul, care a îndoliat din nou Turcia aliată și prietenă. Condamn în cei mai fermi termeni atacurile de acest fel, care nu au nicio justificare și care nu-și vor atinge niciodată scopurile, oricare ar fi acestea. Exprim un mesaj de susținere pentru poporul turc. Rămânem angajați, alături de Turcia și de întreaga Alianță, în lupta împotriva terorismului, în orice formă a sa și oriunde s-ar manifesta”, a scris ministrul pe Facebook. ȘI MAE român a condamnat atentatul și a reconfirmat angajamentul ferm al României ca parte a eforturilor internaționale pentru combaterea terorismului.