Evenimentul Zilei > International > Erdogan încearcă să dreagă busuiocul cu Israelul
Erdogan încearcă să dreagă busuiocul cu Israelul

Erdogan încearcă să dreagă busuiocul cu Israelul

Turcia a desemnat un nou ambasador în Israel, în cadrul eforturilor de a-și normaliza relațiile cu statul evreu și de a înregistra bile albe la o viitoare administrație Biden.

Noul ambasador, Ufuk Ulutaș, de 40 de ani, este președintele Centrului de Cercetări Strategice al Ministerului turc de Externe, și a studiat ebraica și politicile Orientului Mijlociu la Universitatea din Ierusalim, scrie Al-Monitor.

El a fost și director al Fundației SETA, un grup de reflecție pro-guvernamental, și a scris numeroase articole despre politica din Orientul Mijlociu și despre istoria evreilor.

De asemenea, Ulutaș este și un expert în problemele irakiene.

Copilul-minune

Surse apropiate l-au descris pe acesta drept un fel de „copil minune”, „foarte rafinat”, „foarte deștept” și „foarte pro-palestinian.”

Turcia și Israelul nu mai au ambasadori din mai 2018, când Ankara i-a cerut ambasadorului israelian să „își facă bagajele” pe fondul escaladării operațiunilor împotriva palestinienilor în Gaza și a deciziei lui Donald Trump de a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Erdogan și-a arogat misiunea de port-drapel al drepturilor palestinienilor în lumea musulmană, iar relațiile, altădată înfloritoare, dintre Turcia și Israel, s-au deteriorat cu regularitate de când formațiunea președintelui turc, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) a venit la putere în 2002.

Interesul poartă fesul

În ciuda tuturor eforturilor lui Erdogan, Turcia este tot mai izolată diplomatic și tot mai presată din punct de vedere economic, comentează Al-Monitor.

În timp ce sancțiunile americane și europene par că se vor materializa în curând, Erdogan încearcă să dreagă relațiile cu Washingtonul și cu UE, deși comportamentul său pe plan internațional nu s-a schimbat – încarcerarea criticilor, flirtul cu Rusia, mușchii încordați în Mediterana de Răsărit – toate fiind de natură să irite Occidentul.

Unul dintre modurile prin care liderul turc speră să se facă plăcut din nou la Washington este să pară în relații bune cu Israelul.

Șeful spionajului turc, Hakan Fidan, a avut întâlniri secrete cu oficialii israelieni, ocazie cu care s-a discutat și despre desemnarea de noi ambasadori.

Ar fi pentru prima dată când Turcia ar trimite pe cineva care nu este diplomat de carieră în Israel, un post rezervat în mod tradițional celor mai străluciți diplomați, scrie Al-Monitor.

Reticență

De asemenea, nu se știe dacă Israelul va trimite și el curând un ambasador în Turcia.

Al-Monitor crede că acest lucru nu se va petrece. Întâi, pentru că Israelul este ocupat acum să-și cultive noii prieteni din Golf, mai ales Emiratele Arabe Unite, care sunt profund ostile Turciei. Iar statul evreu nu vrea să facă valuri până când nu va restabili relații diplomatice efective cu EAU.

În plus, Israelul se pregătește de alegeri, iar premierul Benyamin Netanyahu nu are nici un interes să le ofere inamicilor săi muniție printr-o apropiere prea mare de Erdogan.