Evenimentul Zilei > International > Turcia provoacă iar. Erdogan: Sper ca Franța se va debarasa cât mai repede de Macron
Turcia provoacă iar. Erdogan: Sper ca Franța se va debarasa cât mai repede de Macron

Turcia provoacă iar. Erdogan: Sper ca Franța se va debarasa cât mai repede de Macron

După ce, în octombrie, Recep Tayyip Erdogan a pus sub semnul întrebării „sănătatea mintală” a omologului său francez, liderul de la Ankara își adaugă încă o grosolănie în palmares, accentuând și mai mult tensiunile deja fără precedent dintre cele două țări-cheie ale NATO.

„Cu Macron, Franța trece printr-o perioadă foarte periculoasă”, a declarat președintele Erdogan, la Istanbul, vineri.

Acesta este încă un pas în tensiunile dintre Emmanuel Macron și liderul de la Ankara. Vineri, președintele Erdogan  și-a exprimat speranța de a vedea Franța „să scape cât mai curând posibil” de liderul de la Palatul Elysee, pe fundalul unor tensiuni puternice între cele două țări în legătură cu numeroase dosare.

„Emmanuel Macron este o problemă pentru Franța. Cu Macron, Franța trece printr-o perioadă foarte periculoasă. Sper că Franța va scăpa de problema Macron cât mai curând posibil”, a declarat Recep Erdogan reporterilor, la Istanbul,  după ce a participat la rugăciunea săptămânală musulmană în fosta catedrală Sfânta Sofia, convertită în moschee, în luna iulie, acțiune criticată in corpore de bisericile creștine.

Relațiile dintre Turcia și Franța s-au deteriorat treptat de anul trecut, în special din cauza dezacordurilor asupra Siriei, Libiei, estului Mediteranei și mai recent conflictului dintre Azerbaidjan și Armenia din Nagorno-Karabah, scrie BFM.TV.

Dar tensiunile s-au accentuat în luna octombrie, când Erdogan a pus sub semnul întrebării „sănătatea mintală” a lui Macron, acuzându-l că a condus o „campanie de ură” împotriva Islamului pentru că președintele francez a apărat dreptul de a-l caricaturiza pe profetul Mahomed și pentru un discurs împotriva „separatismului” islamist în Franța.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE