Evenimentul Zilei > EVZ Special > Franța reia, luni, procesul atentatelor teroriste din 2015.Trei acuzați au Covid-19
Franța reia, luni, procesul atentatelor teroriste din 2015.Trei acuzați au Covid-19

Franța reia, luni, procesul atentatelor teroriste din 2015.Trei acuzați au Covid-19

Aceste atacuri s-au soldat cu 17 morţi şi au provocat o undă de şoc pe plan internaţional.

Procesul în cazul atentatelor jihadiste comise în ianuarie 2015 în Franţa a fost suspendat de două săptămâni după testarea pozitivă la Covid-19 a trei acuzaţi.

Surse judiciare apropiate acestui dosar, potrivit AFP, au declarat că acest proces se va relua luni la un tribunal din Paris.

Un număr de 14 persoane sunt judecate începând din 2 septembrie în acest caz pentru presupusul sprijin logistic acordat autorilor atentatelor din ianuarie 2015 care au vizat redacţia săptămânalului Charlie Hebdo, o poliţistă la Montrouge şi un supermarket kosher din estul Parisului, scrie Agerpres.

Aceste atacuri sângeroase s-au soldat cu 17 morţi şi au provocat o undă de şoc pe plan internaţional.

Într-un mesaj transmis acuzării şi avocaţilor apărării, preşedintele tribunalului, Régis de Jorna, a anunâat că „nicio contraindicaţie medicală sau sanitară nu mai stă în calea” reluării procesului

Reluarea acestui proces a fost condiţionată de rezultatele unei expertize privind starea de sănătate a principalului suspect, Ali Riza Polat, care încă prezenta simptome ale Covid-19 la începutul acestei săptămâni.

Ali Riza Polat fusese testat pozitiv la 31 octombrie. Testarea a dus la o suspendare a audierilor pentru două zile. Suspendare care a fost prelungită după testarea pozitivă a altor doi acuzaţi.

Rechizitoriul Parchetului naţional antiterorist este prevăzut pentru miercuri după-amiază şi joi, după care vor urma pledoariile apărării până la 25 noiembrie. Verdictul, aşteptat iniţial în această vineri, este aşteptat pe 27 noiembrie.

La 7 ianuarie 2015, fraţii Cherif și Said Kouachi au atacat redacţia săptămânalului Charlie Hebdo cu arme de asalt, ucigând 12 persoane.

Printre victime s-au numărat caricaturiştii Cabu şi Wolinski. Apoi frații Kouachi au fugit.

Urmărirea lor s-a încheiat după câteva zile la o imprimerie din Dammartin-en-Goele, în apropierea Parisului, unde au fost lichidaţi într-o operaţiune de asalt a GIGN, unitatea pentru intervenţii speciale a jandarmeriei franceze.

La 8 ianuarie 2015, islamistul Amédy Coulibaly a omorât o poliţistă franceză la Montrouge, în apropiere de Paris.

A doua zi, Coulibaly a ucis patru bărbaţi, toţi evrei, într-o luare de ostatici la un supermarket kosher din estul Parisului.

În urma operațiunii poliției pentru eliberarea ostaticilor,chiar la intrarea din fața magazinului, AmedyCoulibaly a fost ciuruit de gloanțele polițiștilor.