Președintele Recep Tayyip Erdoğan şi-a exprimat miercuri speranţa că o întâlnire viitoare cu omologul său american Joe Biden va deschide o nouă eră în relaţiile dintre Ankara şi Washington, care au fost foarte tensionate din 2016.

„Sunt convins că întâlnirea noastră cu Joe Biden la summitul NATO (din 14 iunie) va anunţa o nouă eră”, a spus Erdogan în cadrul unei întrevederi în format de videoconferinţă cu şefi de companii americane.

Aşadar, Turcia este gata să înceapă o nouă eră cu Statele Unite, în ciuda tensiunii create de președintele acesteia din urmă, Joe Biden , care a numit evenimentele din 1915 drept genocid, a declarat președintele Recep Tayyip Erdoğan, jurând că va discuta cu el toate problemele controversate personal la întâlnirea programată la mijlocul lunii iunie.

Erdogan: „Acordăm importanţă alianţei noastre cu SUA”

Aceste declaraţii survin după ani de tensiuni care s-au accentuat după recunoașterea, luna trecută, de către administrația lui Joe Biden a genocidului armean de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial.


S-au rupt definitiv relațiile SUA-Turcia. Joe Biden a recunoscut genocidul armean


Această decizie a fost puternic criticată de Ankara, care recunoaşte masacrarea armenilor, dar respinge termenul de genocid, spunând că a fost vorba de un război civil în Anatolia, dublat de o foamete, în care au fost ucişi între 300.000 şi 500.000 de armeni şi tot atâţia turci.

Relaţiile între Turcia şi SUA, ambele ţări membre NATO, s-au deteriorat din 2016 în urma mai multor dispute.

În ciuda tensiunii, Turcia este pregătită să deschidă o nouă eră cu SUA de teama izolării

În special achiziţionarea de către Ankara a sistemului de rachete rusesc S-400 a iritat Washingtonul, care a exclus Turcia din programul de fabricare a avionului stealth american F-35.

Dar pe măsură ce Turcia a început să devină tot mai izolată pe plan diplomatic şi se confruntă cu dificultăţi economice grave, Erdogan a încercat să aplaneze disensiunile în relaţiile cu SUA şi Uniunea Europeană în speranţa de a atrage investitori noi.

Preşedintele turc a reiterat miercuri în faţa şefilor de companii americane obiectivul de a creşte volumul comerţului dintre Turcia şi SUA la o sută de miliarde de dolari, subliniind importanţa avansării intereselor comune.

„Tot ce ne dorim este ca țara noastră să nu fie supusă unor practici, comportamente și decizii nedrepte, neloiale și cu standard dublu, luate sub influența grupurilor marginale. Suntem pregătiți să vorbim, să ajungem la un acord și să cooperăm cu toată lumea pe orice teren, atâta timp cât este respectată poziția noastră ca țară care își prețuiește libertatea și viitorul mai presus de orice ”, a declarat Erdoğan.