Turcia vrea să atragă cât mai mulți turiști români. Ce surpriză le pregătește

Turcia vrea să atragă cât mai mulți turiști români. Ce surpriză le pregătește Sursa: Arhiva EVZ

Turcia ia în considerare să renunțe la testele PCR pentru turiștii români, înainte de 1 iunie. Printr-o asemenea măsură, autoritățile turistice consideră că vor atrage un număr mai mare de turiști din țara noastră.

Anunțul a fost făcut de Ferit Turgut, reprezentantul pentru Mediterana din boardul Asociaţiei agenţiilor de turism din Turcia (Tursab). Acesta a susținut un briefing pentru jurnalişti români. Potrivit sursei citate, pe 17 mai se încheie lockdown-ul în Turcia. Până la finalul acestei luni, autoritățile turce vor decide lista cu țările pentru care se vor mai solicita, de la 1 iunie, teste PCR.

Românii, care au o situaţie bună din punctul de vedere al numărului cazurilor de COVID-19, cel mai probabil nu vor mai avea nevoie de teste PCR pentru a intra în Turcia. Dar, după cum a precizat Ferit Turgut, este posibil ca o decizie să se ia chiar mai devreme.

De la 1 iunie, Turcia va trece la liste de acces pe culori (gălbenă, roşie, verde, etc.), în funcţie de numărul de cazuri de coronavirus din ţările respective.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reprezentantul Tursab susţine că în Antalya sunt aşteptaţi în această vară, în jur de 500.000, cel mult 600.000 de turişti români. Turiștii români sunt în topul țărilor cu cea mai mare prezență în regiune, lista dominată de Rusia.

Autoritățile speră într-o creștere a numărului de turiști

Autoritățile speră că anul acesta vor atrage în stațiunile turistice din Antalya în jur de 7,4 milioane de turişti. Aceasta deoarece în primele patru luni ale anului au ajuns deja 1,4 milioane de vizitatori.

Practic, se doreşte ca în 2021 să se atingă jumătate din fluxul de turişti din 2019, ultimul an fără pandemie. În anul 2019, în Antalya au venit nu mai puţin de 15 de milioane de turişti, iar în 2020 numărul acestora a scăzut abrupt până la 3,3 milioane de turişti.

Oficialul turc a precizat că țara sa se pregăteşte să accepte persoanele vaccinate fără condiţii suplimentare, dar că momentan nu a angajat discuţii privind o eventuală recunoaştere a certificatului verde digital în curs de adoptare în Uniunea Europeană.

Ferit Turgut spune că aproape toţi angajaţii din sectorul turismului au fost vaccinaţi, proces care ar urma să se încheie pe 30 mai.