Evenimentul Zilei > International > Emmanuel Macron a fost acuzat că a mințit despre vaccinul AstraZeneca
Emmanuel Macron a fost acuzat că a mințit despre vaccinul AstraZeneca

Emmanuel Macron a fost acuzat că a mințit despre vaccinul AstraZeneca

Președintele Franței a fost acuzat că a mințit despre eficacitatea acestui vaccin pentru a „reduce cererea” lui în Franța, potrivit profesorului Sir John Bell de la Universitatea din Oxford.

Emmanuel Macron a fost acuzat că a mințit despre vaccinul Astra Zeneca. Președintele Macron se angajează în „gestionarea cererii” prin punerea în discuție a eficacității vaccinului Oxford/ AstraZeneca.

Criticile sunt aduse de un om de știință de vârf din Marea Britanie, care a contribuit la dezvoltarea vaccinului revoluționar, scrie Express.

Președintele francez a declanșat o reacție violentă după ce a susținut, fără nicio dovadă, că vaccinul „nu funcționează așa cum era de așteptat” .

Și pare a fi „aproape ineficient” la persoanele de peste 65 de ani. Când i-au fost solicitate dovezi, Emmanuel Macron a recunoscut că nu are date noi care să susțină afirmațiile sale bombă.

Emmanuel a făcut aceste declarații vineri, la Paris.

„Nu am date și nu am o echipă științifică care să analizeze cifrele”

„Așteptăm rezultatele EMA, dar astăzi totul sugerează că este aproape ineficient pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Unii spun și pentru cei cu vârsta de 60 de ani sau mai mult”.

„Ceea ce vă pot spune astăzi oficial este că primele rezultate pe care le avem nu sunt încurajatoare pentru cei cu vârste de la 60 la 65 de ani în ceea ce privește Astra Zeneca”.

Presat, Macron a recunoscut mai târziu: „Nu am date și nu am o echipă științifică care să analizeze cifrele”.

Președintele Macron a fost acuzat că a subminat încrederea publicului în programul de vaccinare din Marea Britanie, făcând afirmații „false” despre vaccinul dezvoltat de Oxford-AstraZeneca.

Emmanuel Macron a fost acuzat că a mințit despre vaccinul Astra Zeneca. Britanicii îl acuză de iresponsabilitate

Comentariile sale au venit cu câteva ore înainte ca Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) să aprobe utilizarea vaccinului AstraZeneca. Cu precizarea și că poate fi folosit pentru persoanele în vârstă.

Fostul prezentator al BBC, Andrew Neil, a scris pe Twitter că declarațiile lui Emmanuel Macron, fără o bază științifică,  sondează „profunzimile iresponsabilității”.

Și aceasta „într-un acces de pică, într-o țară deja inundată de oponenți ai vaccinării”.

Vorbind la BBC, Sir John Bell, care a contribuit la dezvoltarea vaccinului, l-a acuzat pe Macron că „gestionează cererea” pentru a suplini lipsa aprovizionării cu medicamente.

Sir John, titular la catedra de medicină de la Universitatea din Oxford, a declarat: „Bănuiesc că este vorba  de gestionare a cererii din partea domnului Macron”. „Dacă nu aveți vaccin, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să reduceți cererea”.

Sir John a respins și descrierea președintelui Macron a vaccinului ca fiind „aproape ineficient”. „Nu știu de unde i-a venit. Cifrele indică un vaccin foarte eficient”.