Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat pentru utilizare în Uniunea Europeană

Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat pentru utilizare în Uniunea Europeană

Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat pentru utilizare în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentelor a aprobat, vineri, ca vaccinul produs de AstraZeneca să fie folosit în țările din Uniunea Europeană pentru persoanele peste 18 ani.

Înaintea aprobării,  EMA a mai menționat că va autoriza vaccinul doar dacă rezultatele sunt suficient de solide și complete.

Detaliile analizei vor fi făcute publice în cadrul unei conferințe de presă online în jurul orei 14:00 GMT.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reacția oficială din partea AstraZeneca Stephen Evans, profesor, London School of Hygiene & Tropical Medicine, a vorbit despre eficacitatea vaccinului la persoanele de peste 65 de ani.

Vaccinul nu se poate folosi pentru persoanele peste 65 ani

Potrivit unui comunicat de presă al EMA, nu există suficiente rezultate pentru categoria de vârstă peste 55 ani pentru a calcula eficacitatea vaccinul pentru aceste persoane. ''Totuşi, o protecţie este aşteptată'' întrucât a fost identificat un răspuns imunitar.

''Întrucât există informaţii fiabile privind siguranţa'' pentru persoanele cu vârste peste 55 de ani, ''experţii ştiinţifici ai EMA au estimat că vaccinul ar putea fi utilizat la persoanele în vârstă. Mai multe informaţii sunt aşteptate de la studiile în desfăşurare, care includ o proporţie mai mare de participanţi în vârstă'', a explicat agenţia europeană.

Vaccinul AstraZeneca, al treilea vaccin folosit în Europa

Vaccinul dezvoltat de laboratorul AstraZeneca şi Universitatea Oxford este al treilea care obţine unda verde din partea EMA, după cel al Pfizer/BioNTech, pe 21 decembrie anul trecut, şi cel al grupului Moderna, pe 6 ianuarie. Vaccinul AstraZeneca/Oxford este aşteptat cu interes de statele membre UE - el dispune de avantajul de a avea un cost de producţie mai mic decât vaccinurile rivale, fiind în acelaşi timp mai uşor de stocat şi de transportat. O limită de vârstă pentru accesul la vaccin ar constrânge majoritatea guvernelor europene să-şi reexamineze strategia bazată pe vaccinarea prioritară a persoanelor în vârstă. Decizia EMA intervine în contextul în care grupul farmaceutic britanico-suedez este de mai multe zile ţinta criticilor liderilor europeni, după ce a explicat că nu va putea livra decât ''un sfert'' din dozele promise iniţial Uniunii Europene pentru primul trimestru al acestui an. AstraZeneca a solicitat oficial la 12 ianuarie o autorizare de comercializare condiţionată pentru vaccinul său în cele 27 de ţări membre ale UE, precum şi în Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

Citește și:    Contractele încheiate între Uniunea Europeană și fabricile de vaccinuri au fost secretizate