Primele decizii ale Guvernului, în contextul stării de urgență din Republica Moldova

Primele decizii ale Guvernului, în contextul stării de urgență din Republica Moldova

Republica Moldova. După ce a fost instituită starea de urgență, autoritățile adoptă primele decizii de amortizare a impactului crizei energetice. La Guvern s-au discutat scenariile în caz de sistare a furnizării gazelor naturale de către Gazprom, începând cu 1 ianuarie 2025. Dezbaterile au avut loc pe platforma Comisiei guvernamentale de coordonare a măsurilor de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024-2025.

Primele decizii, în stare de urgență

Membrii comisiei au audiat responsabilii pe fiecare sector.

„SA „Moldovagaz” a finalizat în proporție de 100% achiziția volumelor de gaze naturale pentru malul drept al Nistrului. Pentru întreg sezonul de iarnă. Prețul mediu ponderat al achizițiilor este de 509 Euro/mie metri cubi. Este un cost care nu va permite companiei să ceară majorarea tarifului în această iarnă”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Totodată, SRL „Vestransmoldgaz” a dat asigurări că va lua toate măsurile pentru majorarea valorii maxime a limitei contului de echilibrare operațională (OBA). Este vorba despre punctele de interconectare existente cu Ucraina și România. Conform companiei, acestea funcționează în regim obișnuit și nu ar exista riscuri majore.

„S.A. „Energocom” a anunțat că a avut  discuții atât cu S.N. „Nuclearelectrica” S.A., cât și cu „OMV Petrom” S.A.. Cele două companii au exprimat disponibilitatea creșterii cantității de energie electrică. Atât S.A. „Termoelectrica”, cât și S.A. „CET-Nord”, au raportat despre posibilitățile pe care le au de a crește producția de energie electrică”, concretizează autoritățile.

În context, Î.S. „Moldelectrica” a anunțat că a testat cu succes funcționarea în regim insular a celor 4 linii cu tensiunea de 110 kV de interconectare cu România. Capacitatea maximă ce poate fi utilizată va ajunge la 110 MW. În același timp, se află în discuții cu rețeaua europeană de energie electrică ENTSO-E pentru a majora capacitatea pe care o poate oferi Republicii Moldova pe interconexiunile cu România.

Sursa foto: gov.md

Stare de urgență în domeniul energetic, din 16 decembrie

Inițiativa de instituire a stării de urgență în domeniul energetic a fost votată în Parlament, pe 12 decembrie. Premierul Dorin Recean a declarat, în fața deputaților, că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din Republica Moldova.

Șeful Executivului a mai spus că decizia de a institui starea de urgență a fost luată pe fundalul riscurilor legate de o posibilă sistare a livrărilor de gaze către regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025.

„Ne confruntăm cu probleme majore, însă acestea nu au fost cauzate de noi - de Guvern sau de poporul nostru. Doar uniți vom depăși și această criză.  Să fim solidari cu cei mai vulnerabili, să fim solidari unii cu alții, solidari cu eforturile noastre ca țara să depășească problemele. Să renunțăm la populism și la acuzații care nu duc la soluții și să lucrăm cu responsabilitate pentru a proteja cetățenii și a ne asigura că mergem înainte. în ciuda problemelor pe care le avem, în curând se apropie sărbătorile de Crăciun și Anul Nou, sărbători de iarnă care ne unesc familiile. Vă doresc tuturor ca acesta să fie ultimul an în care trăim lângă un război înfiorător, ultimul an în care ne simțim amenințați”, a spus premierul, în plenul Parlamentului.

Recean s-a adresat și opoziției parlamentare, care a criticat inițiativa.

„Să înțeleagă agenții Kremlinului și acei agenți care sunt în această sală: planul de destabilizare a Moldovei nu va reuși. Cetățenii vor vedea astăzi cine ține cu Kremlinul și cine ține cu poporul”, a replicat premierul.

Proiectul a fost votat de fracțiunea partidului de guvernământ PAS și a acumulat 56 de voturi pro. Astfel, din 16 ianuarie, Republica Moldova intră în stare de urgență.

Sursa foto: gov.md