Evenimentul Zilei > International > Elveția trebuie să aibă curajul neutralității sale
Elveția trebuie să aibă curajul neutralității sale

Elveția trebuie să aibă curajul neutralității sale

Germania nu mai vrea să cumpere arme din Elveția după refuzul Bernei de a o lăsa să livreze muniție în Ucraina. Neutralitatea are un cost (Editorial)

 Neutralitatea are un preț. Și industria elvețiană de armament este pe cale să-l plătească: Germania vrea să renunțe la armamentul „made in Switzerland” în urma refuzurilor repetate ale Consiliului Federal de a lăsa Berlinul să livreze Ucrainei muniție și tancuri elvețiene. Berna se bazează pe o lege foarte clară: Elveția nu poate furniza armament, nici măcar indirect, unei țări aflate în război.

Țara Convențiilor de la Geneva nu ar trebui să rămână în afara conflictului?

Dezbaterea s-a mutat în Parlamentul Federal. Președintele partidului Centrului, Gerhard Pfister, de exemplu, solicită o relaxare a legii. Ignazio Cassis, deputat al Partidului Libral-Radical, a făcut o încercare eșuată de a propune o neutralitate „cooperantă”. Uniunea Democratică de Centru (SVP) colectează semnături pentru o neutralitate „strictă”.

Odată cu invazia Ucrainei, moștenirea Elveției este din ce în ce mai puțin audibilă pe scena internațională. Deja îi auzim pe critici șușotind: Elveția acceptă barbaria comisă pe teritoriul european. 

I se reproșează Elveției chiar lașitatea.

Ceea ce uită însă dragii noștri prieteni și vecini este că Elveția a pus deja multă apă în vinul neutralității sale. Berna a luat în mod clar poziție împotriva invaziei ruse, apoi a adoptat, fără a tresări, principalele sancțiuni împotriva regimului Putin. De fapt, livrarea de arme este ultimul bastion care păstrează neutralitatea, notează tdg.ch

Țara Convențiilor de la Geneva nu ar trebui să rămână în afara conflictului? Este de imaginat ca, după Ucraina, să se angajeze în toate conflictele și astfel să-și distrugă tradiția umanitară? Nu este vocația țării noastre, dimpotrivă, de a oferi un pământ în Europa unde să poată fi purtate discuții de pace?

A îndrăzni să folosești o voce diferită necesită curaj. Neutralitatea noastră obligă la perspectivă, la înțelepciune, le inspiră și altora întrebări și repuneri în chestiune. În numele tuturor acestor lucruri, neutralitatea trebuie apărată. Elveția întinde firul neutralității sale cu ocazia conflictului din Ucraina. Este de înțeles. Dar trebuie să aibă grijă să nu rupă spiritul.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: