Evenimentul ZileiEVZ SpecialElveţia dă câștig de cauză „regelui” escrocilor, Allen Stanford? Decizie istorică pentru păgubiți

Elveţia dă câștig de cauză „regelui” escrocilor, Allen Stanford? Decizie istorică pentru păgubiți

Elveţia dă câștig de cauză „regelui” escrocilor, Allen Stanford? Decizie istorică pentru păgubiți
Cu un "portofoliu" de Guiness Book, care include fraudarea a 30.000 de investitori, Allen Stanford pare să fi avut câștigat de cauză în țara secretului bancar.

Un tribunal elveţian a ordonat grupului bancar francez Société Generale să restituie 150 milioane de dolari depozitaţi de Allen Stanford, un celebru om de afaceri american condamnat pentru fraudă în 2012, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.

110 ani de închisoare pentru deturnarea a 7 miliarde de dolari

Tribunalul a decis că Société Generale nu a efectuat procedurile corecte de due diligence înainte de a accepta banii lui Allen Stanford. În replică, divizia din Elveţia a Société Generale a susţinut că a acţionat cu bună credinţă şi că poate revendica aceşti bani, proveniţi în parte şi dintr-un împrumut acordat omului de afaceri american, condamnat la 110 ani de închisoare pentru că a pus la punct o „schemă de tip Ponzi” timp de 20 de ani şi a deturnat aproximativ 7 miliarde de dolari.

Banca „trebuia să presupună că fondurile provin din activităţi infracţionale şi ar fi trebuit, cel puţin, să fie mai atentă având în vedere semnalele privind spălarea de bani, ceea ce nu a făcut”, susţin judecătorii curţii în decizia din 16 octombrie, care a fost publicată vineri.

Decizia tribunalului din Elveţia reprezintă o victorie importantă pentru lichidatorii bunurilor lui Allen Stanford, care încearcă să recupereze fondurile ascunse în străinătate de omul de afaceri. Cele 150 milioane de dolari reprezintă aproape jumătate din cele 330 milioane de dolari pe care Stanford le-a ascuns în 29 de conturi bancare din străinătate.

A înșelat 30.000 de investitori din 100 de țări

Allen Stanford, supranumit”micul Madoff”, o referire la escrocul din New York condamnat la 150 de ani de închisoare, a fost declarat vinovat, în martie 2012, pentru că a înşelat 30.000 de investitori din peste 100 de ţări prin Banca Stanford International, cu sediul în insula Antigua.

Grupul Société Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 149.000 de angajaţi în 67 de ţări şi peste 31 de milioane de clienţi în întreaga lume, în trei activităţi-cheie: retail banking în Franţa, retail banking internaţional, asigurări şi servicii financiare pentru companii, respectiv Global Banking şi Soluţii pentru Investitori. În România, BRD Groupe Société Generale operează o reţea de 625 de unităţi. Activele totale ale băncii erau, la finalul lunii iunie 2020, de 58,39 miliarde de lei.


Accesează: