Evenimentul Zilei > International > Spania. Ce a ascuns în băncile din Elveția fostul rege Juan Carlos
Spania. Ce a ascuns în băncile din Elveția fostul rege Juan Carlos

Spania. Ce a ascuns în băncile din Elveția fostul rege Juan Carlos

Justiţia spaniolă îl cercetează în prezent pe fostul suveran în trei dosare, în principal pentru spălare de bani. Altadată o figură respectată, Juan Carlos se confruntă cu degradare iremediabilă a imaginii sale în ochii spaniolilor.

Fostul rege spaniol Juan Carlos a ascuns în două bănci elveţiene milioane de euro obţinute în urma unor tranzacţii cu acţiuni, prin conturi ale Fundaţiei Zagatka, societatea pe care ar fi folosit-o pentru a disimula primirea unor comisioane ilegale, scrie marţi cotidianul El Confidencial, citat de agenţia EFE.

Publicația respectivă semnalează că timp de circa 20 de ani  regele Juan Carlos a fost acţionar la mai multe societăţi, printre care se numără BBVA, Santander, Iberdrola, ACS, Ence, Abertis, Endesa, Acciona şi Repsol.

Titularul declarat al acestor investiţii era fundaţia Zagatka condusă de vărul său, Alvaro de Orleans, scrie Agerpres.

Potrivit documentelor la care a avut acces El Confidencial, conturile acestei fundaţii deschise la băncile Credit Suisse şi Lombard Odier au înregistrat mişcări pentru achiziţii de acţiuni în valoare de milioane de euro cu bani obţinuţi din comisioane ilegale de intermediere. Fundaţia investea astfel automat aceste comisioane prin bursă şi diferite produse financiare.

Apoi, când erau vândute acţiunile, banii încasaţi erau aparent folosiţi de regele Juan Carlos pentru a plăti diverse servicii, precum zboruri private, sejururi la hotel sau pur şi simplu pentru a-şi creşte disponibilul financiar.

În anul 2015, 44% din patrimoniul fundaţiei era reprezentat de participaţii la alte companii în valoare de 13,1 milioane de euro.

În luna august 2018, procentul acţiunilor deţinute la alte societăţi urcase la 59% din activele fundaţiei Zagatka, dar valoarea acestor acţiuni a scăzut la 7,8 milioane de euro.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE