Elon Musk, salariu de 56 de miliarde de dolari la Tesla. Decizia, la mâna judecătorilor

Elon Musk, salariu de 56 de miliarde de dolari la Tesla. Decizia, la mâna judecătorilor Elon Musk. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Elon Musk se află la un pas de a obține considerabilul salariu de 56 de miliarde de dolari la Tesla. Acționarii ar fi cedat în ciuda disputelor avute, însă CEO-ul companiei depinde acum de decizia unui judecător pentru a încasa acești bani.

Salariul lui Elon Musk la Tesla, la mâna judecătorilor

Acționarii Tesla au aprobat, după numeroase dezbateri intense, conform declarațiilor lui Elon Musk, un pachet salarial de 56 de miliarde de dolari pentru acesta. Cu toate acestea, încasarea acestei sume impresionante sau obținerea unui pachet de acțiuni echivalent depinde acum de hotărârea unui judecător.

Elon Musk ar putea adăuga la averea sa suma de 56 de miliarde de dolari. Potrivit omului de afaceri american, cunoscut pentru abilitățile sale remarcabile de marketing, un număr suficient de mare de acționari Tesla au fost în cele din urmă convinși că CEO-ul companiei merită această recompensă financiară.

„Vă mulțumesc pentru sprijinul acordat!!!” a scris Musk pe rețeaua de socializare X, confirmând astfel că, împreună cu consiliul de administrație al Tesla, a reușit să convingă un număr suficient de acționari pentru a înfrânge opoziția marilor investitori Glass Lewis și Institutional Shareholder Services.

Ne puteți urmări și pe Google News

În afară de aprobarea pachetului salarial al lui Elon Musk, acționarii Tesla au votat și pentru mutarea sediului legal al companiei din Delaware în Texas. De asemenea, au fost realeși doi membri ai consiliului de administrație: Kimbal Musk, fratele lui Elon, și James Murdoch.

Elon Musk este cel mai bogat de pe planetă

Elon Musk este cel mai bogat de pe planetă. Sursa foto: https://elceo.com/

Ce trebuie să facă Elon Musk pentru a intra în posesia banilor

Pentru a obține imensul pachet salarial sau un pachet echivalent de acțiuni Tesla, Musk trebuie să convingă un judecător din Delaware că suma respectivă este justificată.

Judecătoarea Kathaleen McCormick de la Court of Chancery din Delaware a anulat pachetul salarial în ianuarie, deoarece a constatat că Musk a influențat în mod necorespunzător procesul de negociere a acestuia în cadrul consiliului de administrație care îi este „obligat”. De asemenea, ea a decis că Tesla nu a reușit să informeze corect și complet investitorii înainte ca aceștia să voteze în această privință.

Pentru a elimina posibilitatea influenței exercitate de Elon Musk asupra consiliului de administrație, Tesla a desemnat un „comitet special” format dintr-o singură persoană: Kathleen Wilson-Thompson, un membru independent al consiliului. Aceasta a examinat acordul de remunerare și a concluzionat că acesta servește interesele acționarilor.

Cei de la Tesla trebuie să facă față acuzațiilor altor acționari

În fața judecătoarei McCormick, Tesla va trebui să contracareze și acuzațiile formulate de alți acționari. Donald Ball, un investitor Tesla, a intentat un proces la Court of Chancery, acuzându-l pe Musk că a folosit „tactici coercitive și de forță” pentru a obține aprobarea pachetului său salarial. Ball a prezentat mesaje ale lui Musk de pe platforma sa de socializare X, în care acesta declara că nu se simte confortabil să transforme Tesla într-un lider în domeniul inteligenței artificiale dacă nu deține 25% din acțiunile companiei, aproape dublu față de participația sa actuală.

Un acționar important al companiei, împotriva salariului lui Musk

Fondul suveran de investiții din Norvegia, care deține active în valoare de 1.700 miliarde de dolari și un acționar important al companiei Tesla, intenționa să voteze împotriva ratificării pachetului salarial în valoare de 56 de miliarde de dolari al CEO-ului producătorului american de vehicule electrice, Elon Musk, confrom Reuters.

Potrivit datelor LSEG, fondul se situează pe locul opt în topul celor mai mari acționari ai companiei Tesla.

Suma oferită ca pachet salarial lui Elon Musk, cel mai mare din istoria directorilor executivi din corporațiile americane, a fost inițial aprobată în 2018. Acesta a considerat că suma este inechitabilă pentru acționari, denumind-o "o sumă exorbitantă".

Fondul și-a exprimat aprecierea pentru „valoarea semnificativă generată sub conducerea domnului Musk de la data acordării în 2018". Cu toate acestea ei au precizat într-un comunicat că: „ne preocupă dimensiunea totală a sumei, structura bazată pe performanță, diluarea și lipsa de reducere a riscului asociat unei singure persoane cheie”.În 2018, fondul a votat împotriva pachetului.