O nouă minivacanță pentru români. Mai sunt câteva zile

O nouă minivacanță pentru români. Mai sunt câteva zile Minivacanță. Sursa foto: Arhiva EVZ

Minivacanţă 2024. Angajații beneficiază de două zile libere de Rusalii, care anul acesta vor fi în 23 și 24 iunie. 23 iunie va fi – ca în fiecare an – în zi de duminică, iar 24 iunie – în zi de luni. Weekend-ul acela va fi unul prelungit, iar salariații nu vor merge la muncă luni.

Angajații care nu vor avea liber

Angajații au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale, după cum stabilește Codul muncii. Cu toate astea, există și excepții. În cazul angajaților care trebuie să muncească în astfel de zile, Codul Muncii stabilește compensarea acestora cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă nu pot primi timp liber, salariații au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază. În cazul în care nu acordă liberele legale salariaților, angajatorii riscă amenzi de până la 10.000 de lei, potrivit avocatnet.

Minivacanță de Rusalii

Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile este o sărbătoare cu dată variabilă, care are loc anual la 50 de zile de la Sfintele Paști. Numele vine de la Rosalia, sărbătoarea romană a trandafirilor sau rozelor, peste care se suprapune sărbătoarea creștină.

Pe 23 și 24 iunie, când sunt Rusaliile 2024, majoritatea angajaților au două zile libere legale. Odată cu sărbătoarea Rusaliilor se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt – cele trei momente care marchează începerea creștinismului prin formarea Bisericii.

Ne puteți urmări și pe Google News
Rusalii

Rusalii. Sursa foto Arhiva EVZ

Deoarece Pogorârea Duhului Sfânt a avut loc la 50 de zile după Învierea Domnului, în ziua Cincizecimii iudaice, sărbătoarea se mai numește și Cincizecimea. Praznicul mai este cunoscut și ca Duminica Mare, marcând un moment special pentru credincioși. De Rusalii, mulți români merg la rude în vizită, pleacă la mare, la munte sau într-un city break.

Când e următoarea minivacanță

  • 23 iunie (duminica) – Rusalii, 24 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
  • 15 august (joi) — Adormirea Maicii Domnului
  • 16 august – punte pentru bugetari
  • 30 noiembrie (sambata) — Sfântul Andrei
  • 25 decembrie (miercuri), 26 decembrie (joi) — Crăciunul
  • 27 decembrie – punte pentru bugetari