Elon Musk, anchetat de Curtea Supremă din Brazilia după ce a refuzat să cenzureze anumite conturi

Elon Musk, anchetat de Curtea Supremă din Brazilia după ce a refuzat să cenzureze anumite conturi Sursa Foto: Arhiva EVZ

Un judecător al Curții Supreme din Brazilia l-a inclus pe Elon Musk într-o anchetă în curs de desfășurare privind difuzarea de știri false și a deschis duminică târziu o anchetă separată asupra miliardarului pentru presupusă obstrucționare.

Elon Musk, acuzat că a răspândit știri false în Brazilia

În decizia sa, judecătorul Alexandre de Moraes susține că Musk a început sâmbătă să desfășoare o „campanie publică de dezinformare". Campania a fost îndreptată asupra acțiunilor instanței supreme, iar Musk a continuat în ziua următoare. Miliardarul a spus că platforma sa X nu se va conforma ordinelor instanței de a bloca anumite conturi:

„Comportamentul flagrant de obstrucționare a justiției braziliene, incitarea la crimă, amenințarea publică de nerespectare a ordinelor instanței și lipsa viitoare de cooperare din partea platformei sunt fapte care nu respectă suveranitatea Braziliei", a scris de Moraes.

Musk va fi investigat pentru presupusa intervenție a platformei X în cadrul unei anchete. Ancheta viza o rețea de persoane cunoscute sub numele de „miliții digitale” care ar fi răspândit știri false  și amenințări împotriva judecătorilor Curții Supreme. Noua anchetă va analiza dacă Musk s-a implicat în obstrucționarea, organizarea infracțională și incitarea la violență, potrivit AP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Elon Musk

Musk nu a comentat pe X despre ultima evoluție a cazului

Dreapta politică braziliană l-a caracterizat de mult timp pe de Moraes ca depășindu-și limitele. Acesta este acuzat de reprimarea libertății de exprimare și persecuții politice. În cadrul anchetei privind milițiile digitale, legislatori din cercul fostului președinte Jair Bolsonaro au fost trimiși la închisoare. De asemenea, locuințele susținătorilor săi au fost percheziționate.

Bolsonaro însuși a devenit o țintă a anchetei în 2021.

Apărătorii lui De Moraes susțin că deciziile acestuia, deși extraordinare, sunt solide din punct de vedere legal. Aceștia spun că deciziile sunt necesare pentru a epura rețelele sociale de știri false, precum și pentru a stinge amenințările la adresa democrației braziliene. Aceste amenințări s-au materializat în revolta din 8 ianuarie 2023 din capitala Braziliei.

Sâmbătă, Elon Musk a scris pe X că platforma va ridica toate restricțiile privind conturile blocate.

Elon Musk

Ulterior, el a instruit utilizatorii din Brazilia să descarce un VPN pentru a păstra accesul în cazul în care X va fi închisă

Elon Musk a scris că X va publica toate cererile lui de Moraes, susținând că acestea încalcă legislația braziliană. Musk nu publicase cererile lui de Moraes până duminică târziu. Conturile blocate au rămas la fel, ceea ce indică faptul că X nu a acționat încă pe baza promisiunilor anterioare ale lui Musk.

Decizia lui Moraes a avertizat să nu facă acest lucru. El a spus că fiecare cont blocat pe care X îl va reactiva în cele din urmă va atrage o amendă de 20.000 de dolari pe zi. Cei responsabili vor fi trași la răspundere din punct de vedere legal pentru nerespectarea unui ordin judecătoresc.

Procurorul general al Braziliei a scris sâmbătă seara că este urgent ca Brazilia să reglementeze platformele de socializare:

„Nu putem trăi într-o societate în care miliardari cu domiciliul în străinătate dețin controlul rețelelor sociale. Ei se pun în situația de a încălca statul de drept, nerespectând ordinele judecătorești și amenințând autoritățile noastre. Pacea socială este nenegociabilă", a scris Jorge Messias pe X.

Constituția Braziliei a fost redactată după dictatura militară din 1964-1985. Documentul conține o listă lungă de obiective și interdicții împotriva unor infracțiuni specifice, cum ar fi rasismul și, mai recent, homofobia, iar libertatea de exprimare este astfel serios limitată.