Persistența analfabetismului face de rușine Brazilia

Persistența analfabetismului face de rușine Brazilia brazilia / Sursa foto Dreamstime

Persistența analfabetismului face de rușine Brazilia. Obiectivul eradicării deficienţei anul acesta nu va fi atins - conform IBGE, există 9,3 milioane de analfabeţi, scrie O Globo.

Brazilia mai are 9,3 milioane de analfabeți

Este descurajator faptul că Brazilia încă mai are 9,3 milioane de analfabeți, un total indicat pentru anul 2023 de Sondajul Național de Eșantion de Domicilii (Pnad), realizat de IBGE (Institutul Brazilian de Geografie şi Statistică).

Deși este vorba despre doar 5,4% din populația braziliană, sunt prea mulți oameni - cifra depășește populația statului Pernambuco (9 milioane). Persistența analfabetismului arată că guvernele succesive au eșuat în misiunea esențială de a oferi educație de bază.

Este adevărat că segmentul analfabeţilor a scăzut, dar foarte încet. În 2022, brazilienii care nu știau să citească sau să scrie reprezentau 5,6% din populație. Ritmul declinului arată clar că Brazilia nu va îndeplini obiectivul stabilit în Planul Național de Educație (PNE) de eradicare a analfabetismului până la sfârșitul acestui an. Lipsesc resurse, management eficient și campanii de stimulare pentru a aduce adulții în sala de clasă.

Ne puteți urmări și pe Google News

90% dintre analfabeți sunt adulți de peste 40 de ani

Sondajul IBGE arată că 90% dintre analfabeți (8,3 milioane) sunt adulți de peste 40 de ani, semn că eforturile din ultimele decenii cu copiii și adolescenții au avut efect. În grupa de vârstă 15-17 ani, analfabetismul este de doar 0,05%.

„Concentrarea analfabeţilor în populația mai în vârstă este legată de îmbunătățirea educației de bază din țară”, spune Adriana Beringuy, coordonatoarea sondajului.

Statisticile expun, de asemenea, disparitățile regionale. Analfabetismul în nord-est (11,2%) este de aproape patru ori mai mare decât cel înregistrat în ​​sud (2,8%) și în sud-est (2,9%). Nu ar trebui să fie greu pentru Ministerul Educației, împreună cu statele și municipiile, să combată o problemă localizată.

Cifrele indică ineficacitatea — sau, cel puțin, insuficiența — politicilor publice pentru Educația Tinerilor și Adulților (EJA), destinate celor care nu au urmat învățământul primar sau gimnazial.

Scoala Gimnazială 49

Brazilia nu reușește să rezolve problema analfabetismului

Din păcate, în ultimii ani, guvernele nu le-au acordat atenția necesară. În 2014, 820 de milioane de reali au fost alocate EJA. În 2021, resursele au atins cel mai scăzut nivel, doar 6 milioane de reali.

Educația braziliană are deja prea multe probleme pentru a fi nevoită să facă față unei astfel de probleme de bază, care a fost deja depășită în majoritatea țărilor emergente. În Brazilia, chiar și elevii consideraţi drept alfabetizați întâmpină obstacole atunci când citesc și scrie.

Un sondaj comandat de Itaú Social, Fundação Lemann și BID (Banca Interamericană de Dezvoltare) în 2022 a constatat că, în faza de alfabetizare, 40% dintre copii se confruntă cu dificultăți. Potrivit părinților, 10% sunt cu mult sub așteptările pentru citit și scris, un procent care crește la 24% în zonele vulnerabile.

Cât de grea e viața analfabeților în Brazilia

Toți brazilienii, indiferent de vârstă, ar trebui să aibă acces la educație. Analfabetismul segregă cetățenii. Cei care nu știu să citească sau să scrie trăiesc departe de lume.

Nu este neobișnuit să găsești adulți analfabeți care nu au părăsit niciodată comunitatea în care locuiesc pentru că nu pot identifica numărul de autobuz sau destinația și le este frică să nu se rătăcească. Ei trăiesc într-o izolare forțată. Pe piața muncii, ei sunt de obicei marginalizați. Rețelele sociale în care circulă totul nu există pentru ei.

Minimumul pe care statul li-l poate oferi este şansa de a studia, indiferent de vârstă. Dar deschiderea ușilor școlii nu este suficientă. Este necesar să-i încurajăm să frecventeze sala de clasă, arătând lumea care se deschide în faţa celor care știu să citească și să scrie. Nu este vorba doar despre educație. Este mai ales vorba despre demnitate.

(Traducerea: Iulia Baran, RADOR RADIO ROMANIA)