Elicoptere modernizat în România. Ministerul Apărării din Ucraina a transmis ce a fost modificat la aeronavă

Elicoptere  modernizat în România. Ministerul Apărării din Ucraina a transmis ce a fost modificat la aeronavă Sursa: topwar.ru

Un elicopter s-a prăbușit în apropierea unei grădinițe din regiunea Kiev. Ministerul Apărării din Ucraina a transmis că aeastă aeronavă a fost reparat și modernizat la uzina Airbus din Ghimbav, județul Brașov,

Un elicopter care aparținea Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență s-a prăbușit, miercuri, în apropierea unei grădinițe, în Brovarî, în regiunea Kiev. În urma accidentului, 17 persoane au murit. Printre oamenii care au decedat se numără și ministrul ucrainean de Interne, dar și alți oficiali ai instituției. Trei copii au murit în acest accident.

Ministerul Apărării din Ucraina a transmis că elicopterul care s-a prăbușit a fost unul dintre cele modernizate și reparate la uzina Airbus din orașul Ghimbav, Brașov (știrileprotv.ro). Și alte patru elicoptere H225 Super Puma pentru Ministerul Afacerilor Interne (MAI) al Ucrainei au fost modernizate la aceeași uzină. Trei dintre aeronave erau destinate Gardei Naționale și celelalte două au ajuns la Serviciul de Stat. Uzina din România și MAI al Ucrainei au semnat un contract în 2018, care presupunea furnizarea de 21 de elicoptere H225.

Ce lucrări de mondernizare a făcut Airbus

Elicopterele nu au fost noi atunci când au ajuns în Ucraina. Ele au ajuns la Airbus pentru a fi revizuite și modernizate după ce au fost folosite de Kiev. Aeronavele reparate trebuiau să fie folosite pentru operațiuni de căutare și salvare și pentru transport. Ministerul Apărării din Ucraina a vorbit pentru prima dată de acest lucru pe 14 decembrie 2021. Instituția a transmis la acel moment că „întreprinderea românească din Ghimbav lucrează în cadrul acestui acord la 15 elicoptere. Lucrările includ o inspecție majoră pentru repunerea în funcțiune a elicopterelor și instalarea de echipamente speciale, cum ar fi o stație optico-electronică, un proiector de căutare, un troliu și altele”, potrivit StirileProTV.

Ne puteți urmări și pe Google News

Presa din Ucraina a relatat, în luna decembrie a anului 2021, că lucrările au inclus o inspecție majoră a elicopterelor și instalarea unor echipamente speciale. Este vorba de o stație optoelectronica, un reflector și un troliu. Ulterior, Airbus ar fi încheiat un contract cu instituția ucraineană pentru modernizarea a 55 de elicoptere. În țara vecină ar fi urmat să ajungă și modelele H125 și H145, potrivit MAI din Ucraina.