Război în Ucraina, ziua 328. Henry Kissinger vrea ca Ucraina să facă parte din NATO. Olanda va trimite un sistem Patriot la Kiev

Război în Ucraina, ziua 328. Henry Kissinger vrea ca Ucraina să facă parte din NATO. Olanda va trimite un sistem Patriot la Kiev Sursa foto: Arhiva EVZ

Olanda vrea să trimită un sistem de apărare antirachetă Patriot Ucraina. În acest timp, producția de vehicule blindate din Rusia este în plină desfășurare. Henry Kissinger este de acord ca Ucraina să adere la NATO, iar prim-ministrul Spaniei vrea ca UE să își intensifici efoturile de a ajuta Kievul.

Olanda are de gând să urmeze exemplul SUA și al Germania și urmează să trimită un sistem de apărare antirachetă Patriot în Ucraina. Prim-ministrul olandez, Mark Rutte, a confirmat această intenție în timpul unei discuții cu președintele american Joe Biden. Întâlnirea a avut loc la Casa Albă. „Avem intenția de a ne alătura la proiectul derulat cu Germania în ceea ce privește Patriot, deci sistemul de apărare antiaeriană. Cred că este important să ne alăturăm acestui proiect”, a spus Rutte.

Prim-ministrul a adăugat că a discutat deja cu cancelarul german Olaf Scholz și cu președintele Volodimir Zelenski în legătură cu acest subiect. Rutte a subliniat că este responsabilitatea tuturor statelor să găsească o modalitate prin care Rusia să plătească pentru atrocitățile din Ucraina. „Nu putem accepta niciodată ca Putin și Rusia să scape basma curată cu asta (n.r. cu vinovăția pentru crimele de război), așa că este responsabilitatea noastră ca ei să ajungă în fața instanței”.

În acest timp, presa de la Moscova a publicat o serie de imagini dintr-o fabrică în care sunt produse vehicule militare Kurganmashzavod. Acest lucru arată că producția de blindate pentru trupele armate al Rusiei este în plină desfășurare. Au existat mai multe zvonuri că industria militară rusească resimte efectele sancțiunilor impuse de UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ucraina este susținută de UE și NATO

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a declarat că toate statele membre UE trebuie să rămână unite și să continuea să ajute Ucraina. Sanchez a subliniat că ajutorul oferit Kievului trebuie să fie unul pe termen lung pentru că poporul ucrainean plătește costul războiului declanșat de Rusia. „Ei trebuie să simtă solidaritatea, empatia și angajamentul întregii Uniuni Europene. Vom fi alături de ucraineni atâta timp cât va fi nevoie”, a spus prim-ministrul.

În același timp, fostul șef al diplomației americane Henry Kissinger a cerut ca Ucraina să fie ajutată până când focul va fi oprit pe frontul de luptă. El a continuat prin a spune că dacă înainte de declanșarea conflictului armat s-a opus intrării Ucrainei în NATO, acum este de acord ca aderarea să aibă loc. Kissinger se temea că dacă Ucraina va face parte din alianța nord-atlantică, Rusia va riposta prin deschiderea focului.

„O Ucraină neutră nu ar mai avea sens. Statele Unite sprijină rezistența ucraineană, ar trebui să continue să facă acest lucru și, dacă este necesar, să o intensifice militar până când se va ajunge la o încetare a focului sau va fi acceptată în cadrul unor discuții preliminare”, a mai spus Kissinger. Politicianul a concluzionat că aderarea la NATO ar fi „un rezultat potrivit”.