Elena Udrea, atacată din interiorul şi exteriorul PDL

Elena Udrea, atacată din interiorul şi exteriorul PDL

Elena Udrea s-a confruntat, la sfârşitul săptămânii, cu un dublu atac: unul din partea lui Radu Berceanu, coleg din PDL, şi unul din partea lui Mircea Geoană, preşedintele PSD.

Şeful PDL Dolj şi-a dat demisia şi a fost reconfirmat la scurt timp pentru a nu le permite liderilor de la centru să impună o altă conducere.

La trei săptămâni după eşecul în alegeri, Radu Berceanu şi-a dat sâmbă tă demisia de la şefia filialei PDL Dolj, fără a anunţa pe nimeni din conducerea de la Bucureşti. Odată cu demisia, a făcut însă şi câteva deconturi interne. Berceanu a vorbit despre lupta internă pentru putere tranşată, din 2000, prin „bisericuţe, echipe şi manipulări“ şi a trimis, indirect, o săgeată spre secretarul executiv al PDL Elena Udrea, cu care s-a contrat recent în privinţa unei alianţe cu PSD.

Fostul ministru al transporturilor este, practic, primul din grupul celor cu vechime în fostul PD care face publice tensiunile apărute în partid, pe fondul rezultatelor sub aşteptări la locale ale unor lideri ca Vasile Blaga, Cezar Preda, sau chiar a lui, perdant al preşedinţiei Consiliului Judeţean Dolj. Retragerea sa a fost însă valabilă doar o oră, Berceanu fiind imediat reales.

Ne puteți urmări și pe Google News

Radu Berceanu, preşedinte al PDL Dolj: "Mi-am dat demisia pentru că nu am vrut să dau posibilitatea unor domni sau doamne de la Bucureşti să vină la Dolj, să discute şi să ia măsuri."    Mărul discordiei: alianţa cu PSD

Ca justificare a blitzkriegului declanşat la Craiova, fără ştirea celor de la centru, Berceanu le-a spus PDL-iştilor din filială că nu a vrut să dea „posibilitatea unor domni sau doamne de la Bucureşti să vină şi să discute şi să ia măsuri“ pentru impunerea unei noi conduceri.   „Ei care nici nu m-au pus pe vremea când, în februarie 1990, eu am devenit preşedintele acestei organizaţii şi când unii nu erau în partid, alţii nu erau în viaţa politică, dar unii erau la liceu. Eu nu am de dat socoteală niciunuia dintre aceştia“, a spus el.

În urmă cu două săptămâni, PDL a decis dizolvarea şefiilor a nouă filiale cu rezultate slabe la locale. Printre cei de la centru, desemnaţi să găsească interimari până după parlamentare, se numără şi Elena Udrea, care s-a ocupat de Constanţa. Nici Doljul lui Berceanu, nici Buzăul lui Preda nu a fost însă pe această listă scurtă.

Zilele trecute a existat însă o importantă diferenţă de opinii Berceanu-Udrea. Într-o emisiune televizată la Realitatea TV, vineri, după întâlnirea conducerii PDL, fostul ministru a susţinut că nu exclude o alianţă cu PSD cu care s-ar putea discuta „în anumite condiţii“.

Opozantă a ideii de colaborare cu PSD, Udrea a precizat ulterior că PDL nu va face nicio alianţă cel puţin până după alegeri. „Nu putem avea o astfel de alianţă“, a întărit ieri şi preşedintele PDL, Emil Boc, adăugând că se bucură însă că Berceanu a rămas în funcţie. Puterea „bisericuţelor şi manipulărilor“   Pentru a explica secretomania păstrată şi faţă de colegi, Berceanu a invocat lupta internă pentru putere „atât la nivel naţional, cât şi local“, din 2000 încoace. „Nu mai alege fiecare după cum crede el că e unul mai bun. Se face mai înainte o intensă perioadă de bisericuţe, de echipe, de manipulări, de aşezări“, a spus el.

Discursul a sensibilizat, iar în alegerile ad-hoc la distanţă de doar o oră de la demisie, preşedinte a ieşit tot Berceanu, cu 321 de voturi din 400.   Pe buletinele de vot „în alb“ sau mai regăsit numele eurodeputatului Marian Jean Marinescu şi al primarului Craiovei, Antonie Solomon. Cu autoritatea recâştigată, Berceanu a ameninţat cu dizolvarea filialelor care nu obţin 40% la parlamentare şi a dat desemnarea candidaţilor în colegiile uninonimale pe mâna primarilor şi ai activului de partid.

FEMEI ÎN POLITICĂ Mircea Geoană: „Vrem decolteuri mari şi creiere mici?“ Elena Udrea a fost, indirect, şi ţinta unui atac al liderului PSD, Mircea Geoană. Vorbind, după o întâlnire cu femeile din PSD, despre „ce fel de model de femeie politician“ doreşte electoratul, Geoană a dat două variante. „Doreşte femei serioase, îngerii păzitori ai familiei sau celălalt model, de femei care apar în tabloide, cu decolteuri mari, fuste scurte şi creiere mici?“, s-a întrebat liderul PSD. Geoană a găsit o metaforă şi pentru PDL - „o broscuţă care s-a visat prinţ şi, oricâte pupături şi îmbrăţişări ar primi de la Traian Băsescu, a rămas o broscuţă mică, într-adevăr, cu gură mare“. „Concluzia este că doamnele din PSD sunt mai inteligente decât domnul Geoană. Nu e greu, e adevărat“, a replicat Elena Udrea, la Realitatea TV. VEZI ŞI:

EDITORIALUL EVZ: Elena Udrea, imaginea PDL