EXCLUSIV EVZ. ELCEN a blocat salariile Regiei care furnizează căldură și apă caldă. Angajații RADET amenință că ies în stradă
Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV EVZ. ELCEN a blocat salariile Regiei care furnizează căldură și apă caldă. Angajații RADET amenință că ies în stradă

14-11/10-radet-nd-0029-465x390
Autor: | | 8 Comentarii | 1083 Vizualizari

Potrivit unei adrese trimise de Electrocentrale Bucuresti către RADET, șeful ELCEN, Gabriel Ignat, a dispus să se deblocheze, din conturile Regiei care sunt blocate în proporție de 80-85%, doar jumătate din banii care sunt necesari achitării salariilor angajațiilor institutiei care distribuie și transportă apă caldă și căldură populației.

Concret, pe 27 februarie, Ignat a dispus să se ridice proprirea pusă RADET-ului pe conturi, dar numai în cazul sumei 4,1 milioane de lei pentru achitarea salariilor. Numai că, fondul lunar de salarii necesar se ridică la aproximativ 11 milioane de lei. Un simplu calcul arată că directorul ELCEN a lăsat RADET fără jumătate din banii necesari achitării salariilor.

Mai mult, ca să fie sigur că muncitorii care țin în viață un serviciu vital pentru Capitală nu își vor încasa prin alte mijloace salariile - Ignat a înștințat RADET că orice alte sume încasate în numerar, sau sub orice altă formă din alte surse, în contul escrow, vor fi suspuse propririi. Cu alte cuvinte, dacă șefii RADET fac rost de banii pentru salarii din altă parte, ca de exemplu sindicat, și virează sumele în contul care este deschis la Banca Transilvania - ele vor fi blocate de ELCEN.

Contactat de EVZ, liderul Sindicatului Liber Independent din Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice București, Ioana Stoica, a explicat că, dacă nu se va rezolva problema salarizării, “vom deschide conflict de drepturi, iar primul obiectiv care va fi închis este Casa Poporului, nu blocurile unde sunt pesionari, copii și bătrâni care plătesc întreținerea și nu au nicio vină pentru că aceste instituții, Elcen și Radet, sunt blocate politic”.

RADET încasează bani, dar rămâne cu puțin

Potrivit unei analize EVZ, Regia ar putea achita salariile din serviciul pe care îl oferă. Numai că, majoritatea banilor încasați se duc în control escrow care este blocat în prezent în proporție de 85% de către ELCEN. Mai mult, au fost luni în care proprierea a fost de sută la sută, astfel că nu existau bani nici măcar pentru piesele necesare pentru remedierea unei avarii.

Concret, la data de 18 februarie, în contul escrow al Regiei soldul erau de 5,160 milioane de lei, din care 3,1 milioane- au ajuns la ELCEN, la fel ca și 1,5 milioane de lei, în urma propririi instituite de ELCEN. Pe de altă parte, RADET-ului i-a revenit doar 269.000 de lei. În opinia liderului de sindicat, dacă nu se va ridica proprierea de pe conturi, măcar în proporție de 50%, șefii de la RADET ar putea fi obligați să închidă sistemul de termoficare, pe motiv că nu mai au bani de reparații.

Viceprimarul Capitalei: Cine nu se adaptează- pleacă

Și, ca și cum nu era deajuns, viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea, a anunțat că angajații Regiei, care trebuiau să beneficieze, conform legii, de cursuri cel puțin odată la doi ani, ar urma să fie evaluați. Asta, deși nu s-au mai făcut cursuri de formare de 10 ani.

În replica, muncitorii din punctele termice spun că ar fi corect să fie verificați dacă știu meserie sau nu după ce se fac și cursurile periodice de formare, care nu au mai fost organizate cu bani de la RADET de aproximativ 10 ani. Mai mult, angajații din punctele termice spun ca dacă nu își vor lua salariile- vor protesta. Ioana Stoica, a explicat că angajații Regiei nu au beneficiat de cursuri achitate de RADET din 2005 și că singurele cursuri de formare au fost cele finanțate cu fonduri europene și organizate de sindicat. „Nu poți face evaluarea angajațiilor dacă nu ai asigurat finanțare pentru cursuri de formare, care sunt obligatorii prin lege măcar o dată la doi ani. Ce profesionalism mai bun este când muncitorii țin unitatea în funcțiune chiar dacă conturile sunt blocate sută la sută. Angajații RADET au dat testul pe evaluare profesională, având în vedere că au fost conturile proprite sută la sută de către ELCEN timp de două luni, septembrie-octombrie 2014, și de la începutul anului și până în prezent de 80-85 la sută, în lunile ianuarie-februarie 2015. Muncitorii au ținut sistemul în funcțiune, au furnizat apă caldă și căldură populației pe puterile lor și cu banii lor din buzunar- ca populația să nu sufere și să beneficieze de acest serviciu vital”, a explicat liderul de sindicat.

În opinia acesteia, banii alocați pentru evaluare ar trebui folosiți pentru repararea țevilor sparte și a avariilor. Pe de altă parte, viceprimarul Capitalei a explicat că se va face evaluarea personalului, iar acolo unde este cazul- vor fi mutați dintr-un post în altul. „Nu vrem să dăm afară. Totuși, cine nu se va adapta va pleca”, a declarat Cornel Pieptea. Cert este că tot mai mulți angajați au anunțat că vor dat în judecată noul CA-ul Regiei, dacă se va decide să se facă evaluarea personalului Regiei

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate