Evenimentul Zilei > International > Efectul Trump. Anchetă la OMS! „Trebuie să-și dovedească independența față de China”
Efectul Trump. Anchetă la OMS! „Trebuie să-și dovedească independența față de China”

Efectul Trump. Anchetă la OMS! „Trebuie să-și dovedească independența față de China”

În fața ultimatumului președintelui SUA, țările membre ale Organizației Mondiale a Sănătății au decis deschiderea unei anchete „independente” cu privire la reacția organizației la noul coronavirus.

În cadrul unei teleconferințe consacrate pandemiei care a ucis peste 320.000 de persoane în întreaga lume, după apariția sa în China, în decembrie 2019, cele 194 de țări membre ale OMS au convenit să lanseze „cât mai curând(…) un proces de evaluare imparțial, independent și complet”.

Această evaluare, a cărei contur rămâne neclar, va trebui să analizeze „măsurile luate de OMS în fața pandemiei Covid-19 și cronologia acestora”.

Acest acord este un răspuns la acuzațiile președintelui american Donald Trump, care a estimat că OMS este un „marionetă” a Beijingului și i-a emis un ultimatum de o lună pentru a obține „rezultate semnificative”, avertizând că Statele Unite a ar putea părăsi definitiv OMS, unde erau prim contribuitor, scrie Le Point.

„Dacă OMS nu se angajează să procedeze la îmbunătăţi substanţiale în termen de 30 de zile, voi transforma suspendarea temporară a finanţării către OMS într-o măsură permanentă şi voi reconsidera calitatea noastră de membru în cadrul Organizaţiei”, a subliniat Trump într-un mesaj pe Twitter, publicând fotocopia unei scrisori în acest sens adresate şefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, scrie tribuna.us.

În cursul zilei de luni, el a declarat că OMS a „făcut o treabă foarte tristă” în gestionarea virusului şi va lua în curând o decizie cu privire la finanţarea SUA.

În scrisoarea sa, Trump a declarat că singura cale de urmat pentru OMS este să-şi demonstreze independenţa faţă de China, adăugând că administraţia sa a început deja discuţii asupra reformei cu Tedros.

„Este clar că paşii greşiţi repetaţi din partea voastră şi a organizaţiei voastre pentru a răspunde la pandemie au costat extrem de scump lumea. Singura cale de urmat pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii este aceea de a-şi putea dovedi independenţa faţă de China”, subliniază preşedintele american în scrisoare.

SUA au contribuit cu peste 400 de milioane de dolari la OMS în 2019, sau aproximativ 15% din bugetul organizaţiei.

Beijing a replicat acuzându-l pe Trump, a cărui țară este cea mai îndoliată din lume de pandemia Covid-19, cu peste 90.000 de morți, că a căutat să se „sustragă de la obligațiile” față de OMS și să „sape eforturile Chinei în fața epidemiei”.

Conform rezoluției adoptate marți, ancheta poate include „misiuni științifice și de colaborare în domeniu”.

China s-a declarat deschisă anchetelor independente, dar nu înainte de sfârșitul pandemiei.