Efect devastator! Cum reacționează plantele la încălzirea globală. Planeta, sub o mare amenințare

Efect devastator! Cum reacționează plantele la încălzirea globală. Planeta, sub o mare amenințare Sursa: Pixabay

Plantele sunt bulversate de încălzirea globală, iar efectul, unul dramatic, a fost observat de cercetători. Situația va deveni foarte gravă, dacă temperaturile vor crește.

Efect explicabil, asupra plantelor, din cauza încălzirii globale. Un studiu a relevat faptul că înfloresc mai devreme cu o lună, iar dacă acest ritm al creșterii temperaturilor va continua, primăvara va începe în luna februarie. Asta arată un studiu efectuat în Marea Britanie, care a luat în calcul date despre sute de mii observații din perioada 1753 - 2019. Cercetătorii au atras atenția că această schimbare va avea și consecințe extrem de nefaste pentru planetă.

Încălzirea globală își pune serios amprenta asupra plantelor și a planetei

Ca efect al vremii, care s-a încălzit, primăvara începe în medie mai repede. Pe de altă parte și toamna se termină mai târziu și frunzele stau până mai târziu în copaci.

Schimbările climatice au făcut ca plantele să înflorească în Marea Britanie cu o lună mai repede, arată studiul care a analizat peste 400.000 de observații din perioada 1753 - 2019, de la peste 400 de specii de plante și arbuști. Chiar dacă nu existau măsurători de temperatură, în Marea Britanie se făceau încă din secolul 18 observații extinse despre data înfloririi diverselor plante și ierburi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă temperaturile globale se vor menține în acest ritm, primăvara ar putea începe în februarie în mod regulat, potrivit studiului, publicat în revista Proceedings of the Royal Society B.

„Rezultatele sunt cu adevărat alarmante. Când plantele înfloresc prea devreme, este de așteptat să apară consecințe dăunătoare pentru fauna sălbatică, dar și pentru agricultură și grădinărit”, a spus profesorul Ulf Büntgen, autorul principal al studiului, de la Departamentul de Geografie al Universității din Cambridge.

Dacă temperaturile vor continua să crească, riscurile sunt uriașe

În timpul iernii, plantele au capacitate de-a se proteja de îngheț, deoarece ele intră într-un fel de latență, într-o hibernare. Cu toate acestea, o primăvară timpurie face să debuteze mai repede faza în care plantele încep să crească. Dacă în acest răstimp apare un îngheț, plantele vor avea de suferit, iar unele pot muri.

Plantele, insectele, păsările și animalele sălbatice au evoluat de-a lungul timpului pentru a-și coordona modul în care se dezvoltă. O modificare a acestui ciclu poate crea o reacție în lanț și provoca mari daune ecosistemelor.

Și asta fiindcă o anumită plantă înflorește și atrage un anumit tip de insectă, care atrage, la rândul ei, un anumit tip de pasăre și așa mai departe. În cazul în care o componentă răspunde mai repede decât celelalte, există riscul să apară desincronizări, ceea ce poate duce la prăbușirea speciilor și la pierderea biodiversității, dacă nu se pot adapta suficient de repede.