E123: Amarant - culorile pericolului: dezbateri aprinse și implicații asupra sănătății

E123: Amarant - culorile pericolului: dezbateri aprinse și implicații asupra sănătății

Amarantul (E123), cunoscut și sub numele de Colorant Alimentar Roșu CI 9, este un colorant alimentar artificial. Compoziția sa chimică principală include 2-hidroxi-1-(4-sulfonato-1-naftilazo) naftalin-3,6-disulfonat trisodic, completată cu materii colorante auxiliare și săruri incolore precum clorură de sodiu și sulfat de sodiu.

E123, amarantul este creat prin combinarea a două acizi specifici, rezultând într-o substanță prezentată sub formă de sare de sodiu. Are o structură chimică complexă, cu o formulă C20H11N2Na3O10S3 și o masă moleculară de 604,48 g/mol. Utilizat în industria alimentară pentru a adăuga o nuanță de roșu produselor, acesta rămâne un subiect de dezbatere în ceea ce privește siguranța sa pentru consum.

Descriere Generală

Nume: Amarant Categorie: Colorant Culoare: Roșu

E123: Amarant Descriere Generală Nume: Amarant Categorie: Colorant Culoare: Roșu

Ne puteți urmări și pe Google News

Originea și Utilizarea E123

Amarantul este un colorant alimentar artificial de culoare roșie. Este utilizat într-o varietate de produse alimentare, inclusiv dulciuri, băuturi răcoritoare, conserve de fructe și uneori în cosmetice, pentru a le conferi o nuanță intensă și atractivă de roșu.

Proprietăți și Aplicații E123

Aspect Vizual: Contribuie la îmbunătățirea aspectului vizual al produselor prin adăugarea unei nuanțe vibrante de roșu. Combinabilitate: Poate fi combinat cu alte coloranți pentru a crea diverse nuanțe.

Controverse și Siguranță legate de amarant

Efecte Asupra Sănătății: Amarantul a fost subiectul unor controverse legate de siguranța sa. Există preocupări legate de posibilele efecte negative asupra sănătății, cum ar fi reacții alergice și potențiale riscuri carcinogene. Restricții și Reglementări: Datorită acestor îngrijorări, utilizarea amarantului este interzisă sau strict reglementată în multe țări, inclusiv în Statele Unite și Uniunea Europeană.

Recomandări pentru Consumatori E123

Atenție la Etichete: Consumatorii ar trebui să fie vigilenti și să citească cu atenție etichetele produselor alimentare pentru a identifica prezența amarantului. Evitarea în Cazul Sensibilităților: Persoanele cu alergii sau sensibilități ar trebui să evite produsele care conțin acest colorant.

E123, amarantul, este un colorant roșu artificial care, deși oferă o nuanță atractivă produselor, a stârnit controverse și preocupări legate de siguranța sa. Ca urmare, este interzis sau strict reglementat în multe părți ale lumii. Consumatorii trebuie să fie informați și precauți în ceea ce privește produsele care conțin amarant.

Amarantul (E123), un colorant, nu este disponibil direct pentru consumatori. Utilizarea sa se limitează la anumite produse alimentare:

Alimente care contin amarant E123

Icre (excepție făcând icrele de sturioni), Anumite băuturi spirtoase precum Americano, bitter soda și bitter vino, unde poate fi folosit singur sau împreună cu alți coloranți, Vinuri aperitive și băuturi spirtoase cu un conținut de alcool de până la 15% volum.

Cantitatea Maximă Zilnică Admisă per Corp: 0,5 mg/kg corp

Explicație Cantitate Maximă Zilnică: Datorită nivelului său de toxicitate, cantitatea maximă permisă pentru consumul uman de amarant (E 123) este limitată la 0,5 mg pe kilogram de greutate corporală. Concentrația în Produse Alimentare: Se poate adăuga în alimente într-o cantitate de 30 – 100 mg/kg sau 30 – 100 mg/l.