Deja s-au purtat discuții între autoritățile române și reprezentanții din sectorul agricol al țărilor din vest. Ambasadorii României au cerut să fie luate măsuri astfel încât cetățenii noștri să nu fie infectați cu noul virus.

Reporter: Mi de sezonieri sunt așteptați în Germania, din această lună, pentru muncile câmpului. Asociațiile de producători încep culesul sparanghelului, roșiilor și castraveților. Baza stă în muncitorii din estul Europei, așa că nemții promit condiții de muncă speciale în această perioadă.

Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania: La sfârșitul săptămânii trecute, s-a decis ca în aprilie și în mai să poată veni în Germania, la munci agricole sezoniere, 40.000 de muncitori din estul Europei. Cei mai mulți vor veni din România.
Reporter: În Spania, situația este critică, iar guvernul a acceptat ca în acest sezon să foe angajați absolut toți cei care nu au de lucru.

Reporter: Agricultorii spanioli au nevoie de cel puțin 100.000 de oameni pentru culesul frcutelor și închiderea frontierelor îi afectează în mod direct, pentru că nu mai pot aduce forță de muncă din țări precum România, Bulgaria sau Maroc. În consecință, guvernul a decis să permită angajarea urgentă a șomerilor și imigranților fără acte.
Reporter: Pentru românii aflați deja în Spania, viața s-a schimbat odată cu izbucnirea epidemiei.

Ana Marcela Horvat, lucrător sezonier: Noi lucrăm în câmp, în agricultură. Cel mai mult ne afectează două persoane în mașină, că nu avem mașină, nu avem transport să mergem la muncă. Și nu avem măști, că nimeni nu ne dă.

Reporter: Aproape jumătate dintre legumele și fructele italiene riscă să rămână pe câmp. Italia, țara cea mai afectată de pandemia de coronavirus, are nevoie urgentă de peste 250.000 de lucrători sezonieri. Ambasadorul României în Peninsulă a cerut măsuri sporite pentru conaționalii care aleg să meargă la muncă.

George Bologan, ambasadorul României în Italia: Mă interesează ca cei care în acest moment lucrează în agricultură să beneficieze de toate măsurile sanitare car es-au luat și să le fie acoperite asigurările de sănătate și cele sociale.

Reporter: Comisia Europeană a recomandat coridoarele verzi inclusiv pentru circulația lucrătorilor agricoli. Autoritățile italiene au cerut tuturor țării Uniunii soluții pentru transportul muncitorilor în acest sezon.

Transcript -Rador (TVR1)