Evenimentul Zilei > Actualitate > E cel mai mare coșmar pentru Joe Biden. Rușii fac declarații de dragoste Chinei
E cel mai mare coșmar pentru Joe Biden. Rușii fac declarații de dragoste Chinei

E cel mai mare coșmar pentru Joe Biden. Rușii fac declarații de dragoste Chinei

Fermitatea de care a dat dovadă președintele SUA Joe Biden față de Vladimir Putin riscă să se întoarcă împotriva Washingtonului exact ca un bumerang. Statele Unite se află acum în fața unui coșmar- alianța dintre puterea ecponomică a Chinei și forța militară a Rusiei.

Puțină lume și l-ar putea închipui pe veșnic încruntatul ministru de Externe al Rusiei în postura de îndrăgostit. Și, totuși, Seghei Lavrov e capabil să-și dea frâu liber sentimentelor. Cel puțin în ceea ce privește China, marele aliat al țării sale.

Alianța strategică dintre fostul KGB Putin și comunistul Xi

Serghei Lavrov este unul dintre cei mai vechi și mai apropiați colaboratori ai președintelui rus Vladimir Putin. Din acest motiv, cuvintele sale trebuie să fie luate în serios și când amenință și când laudă.
Iar Lavrov, de data aceasta, nu face economie de superlative vorbind despre colaborarea Moscovei cu Beijingul. Relațiile ruso-chineze au atins un nivel ridicat fără precedent, susține ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un editorial publicat de publicația rusească Rossiyskaya Gazeta și Ziarul Popular din China, cu prilejul celei de-a 20-a aniversări a Tratatului ruso-chinez de bună vecinătate și cooperare amicală. .

„Relațiile dintre Rusia și China au atins cote fără precedent, devenind un exemplu perfect de cooperare între țări în secolul XXI”, scrie Lavrov, subliniind că semnarea acestui tratat a devenit o piatră de hotar în relațiile dintre cele două țări.

„A reflectat tradițiile îndelungate de bună vecinătate și prietenie dintre poporul rus și cel chinez (ciocnirile de la graniță din epoca URSS au fost trecute cu vederea, se pare n.r.) și a subliniat viziunea unui nou model de legături între cele două țări. Un model care este în conformitate cu interesele naționale de bază ale ambelor țări și aspirațiile popoarelor lor și joacă un rol important în menținerea unei ordini mondiale multipolare stabile, garantând securitatea și stabilitatea „.

Potrivit înaltului demnitar rus, dispozițiile cheie ale tratatului stau la baza a sute de documente bilaterale și au antrenat dezvoltarea unui cadru legal pentru relațiile celor două țări cu alte națiuni.

Într-un puseu de entuziasm, Lavrov a lăudat Moscova și Beijingul că au demonstrat „voință politică, fezabilitate economică și armonizarea priorităților politicii externe” pentru a-și consolida parteneriatul strategic.

Legăturile Rusia-China mai puternice decât alianțele politico-militare din perioada Războiului Rece

Dar Lavrov nu s-a limitat la un articol de ziar, ci și-a contuinuat declarațiile de dragoste și la întâlnirea pe care a avut-o la Tașkent cu omologul său chinez Wang Yi
Cu acest prilej, ministrul rus de externe a declarat: „Aș dori să împărtășesc pe deplin evaluarea dvs. că relațiilor noastre bilaterale sunt cele mai bune din istorie. În urma rezultatelor conferinței lor video, șefii de stat au adoptat o declarație comună, subliniind că Tratatul privind buna vecinătate, prietenia și cooperarea a jucat un rol crucial în cultivarea relațiilor bilaterale contemporane, a parteneriatului cuprinzător și a interacțiunii strategice . (…)
Permiteți-mi să precizez citatul din declarație, care stipulează că legăturile noastre de azi depășesc forma interacțiunii inter-state care a constituit alianțele politico-militare din perioada Războiului Rece. Acesta este reperul esențial pentru relațiile noastre în toate domeniile fără excepție „, a spus Lavrov

Obiectivul este ca relațiile comerciale dintre Rusia și China să atingă, pe termen lung, valoarea de 200 de miliarde de dolari

Articolul publicat de Lavrov în Rossiyskaya Gazeta ziarul și Ziarul Popular din China lasă să se vadă de unde a pornit dragostea fierbintre a rușilor pentru China..
China este cel mai mare partener comercial al nostru exterior, scrie ministrul rus de externe, care susține că Moscova și Beijingul se așteaptă să atingă un nou record în comerțul bilateral până la sfârșitul anului 2021. Obiectivele sunt de-a dreptul impresionante, Cele două țări își propun să atingă o cifră de afaceri de 200 miliarde USD pe termen lung.

„China este cel mai mare partener al nostru de comerț exterior. În 2020, dinamica în acest domeniu a fost afectată negativ, deși nu radical, de pandemia de coronavirus. Cu toate acestea, observăm o recuperare rapidă a volumelor. Există toate motivele pentru a ne aștepta la obținerea unui nou record ridicat în comerț până la sfârșitul anului 2021 și pe termen lung – atingând nivelul țintă de 200 miliarde de dolari, stabilit de șefii de stat „, a spus el.

Potrivit lui Lavrov, legăturile economice și comerciale sunt cea mai importantă componentă a relațiilor ruso-chineze, în conformitate cu articolul 16 din Tratatul de bună vecinătate și cooperare amicală. Ministrul a menționat că, din 2001, cifra de afaceri comercială reciprocă a crescut de aproape 14 ori și în ultimii trei ani și a depășit în mod constant 100 de miliarde de dolari, notează Agenția Tass.