Se anunță vremuri grele pentru Biden. Rusia și China mizează pe un nou tip de război

Se anunță vremuri grele pentru Biden. Rusia și China mizează pe un nou tip de război Sursa: Arhiva EVZ

Rusia și China par să fi pus bazele unei colaborîri pentru a testa capacitatea lui Joe Biden de a înfrunta provocările , susțin analiștii, care prevăd vremuri grele pentru președintele american. Nu de alta dar un război pe două fronturi este „cel mai mare coșmar pentru un strateg”.

Occidentul a răsuflat când a aflat de decizia lui Vladimir Putin de reduce numărul trupelor masate de-a lungul granițelor Ucrainei. Nu de alta, dar în Marea Chinei de Sud sitauația nu e deloc roz. China a trimis un număr record de avioane de luptă în spațiul aerian al Taiwanului, iar Beijingul nu pare deloc dispus să renunțe la ideea de a ocupa această insulă cu forța.

Ginerele lui Erdogan vrea să dea marea lovitură! Armele secrete ale “Sultanului”

Riscul unui război pe două fronturi este mic deocamdată, dar SUA și UE ar trebui să reziste dorinței de a-și băga reciproc bețe-n roate, avertizează experții.

Putin a câștigat prima rundă cu Biden

În primul rând, Rusia nu își retrage toate trupele de la granița cu Ucraina. Atât regimentul 56 de asalt aerian, în jur de 2.800 de soldați, cât și trupele mult mai numeroase ale celei de-a 41-a armate combinate vor rămâne în Crimeea, consolidând presiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei.

Presiunea militară și cea politică pe care aceasta o implică reprezintă pentru ruși garanția că Ucraina nu va fiinvitată să se alăture NATO. De altfel, Vladimir Putin nu pare să fi avut intenția de a se lannsa într=o aventură militară în Ucraina. Sondajele făcute în Rusia arată că alegătorii nu susțin un război, iar alegerile se apropie. Putin n-a făcut altceva decât să demonstreze că poate oricând să pună Rusia în centrul scenei globale.

De altfel, Țarul a obținut ce-și dorea, o întâlnire bilaterală, fără condiții preliminare, cu președintele SUA. Mai mult, a adus în lumina reflectoarelor diviziunile dintre liderii UE și ai NATO cu privire la atitudinea față de Rusia.

Se reface Axa care a trecut întreaga lumea prin foc? Vor să-și transforme forța economică în putere geopolitică

În ce-l privește pe Biden, acesta are acum o idee despre ce coșmar ar reprezenta două conflicte militare în același timp.

China și Rusia, relație din interes

În timp ce secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a zburat la Bruxelles pe 27 martie pentru a se întâlni cu omologii săi NATO și a liniști Europa în ceea ce privește angajamentul american, ministrul rus de externe Sergei Lavrov a plecat în China pentru a se întâlni cu omologul său Wang Yi, Cei doi au semnat o declarație comună în care resping politizarea drepturilor omului și amestecul în afacerile interne ale țărilor lor.

Momentul vizitei nu a fost o întâmplare, deși cele două puteri au avut un parteneriat strategic din 1997, care a fost consolidat printr-un tratat în 2001. Dar această relație nu este una între parteneri egali..

China este prea conștientă de dependența economică a Moscovei față de Beijing și vrea sî se impună. „Aceasta nu este o alianță, dar atât Rusia, cât și China împărtășesc multe interese comune, mai ales în ceea ce privește Occidentul. Chiar și o căsătorie din interes dă naștere unor copii și cu cât aceștia sunt mai mulți, cu atât va fi mai greu de despărțit acest cuplu", spune Theresa Fallon, fondatoarea Centrului pentru Studii Asia Europa (CREAS) din Bruxelles.

„Amândouă țările îl testează pe ​​pe Biden. Escaladarea Chinei în Taiwan și a lui Putin în Ucraina nu au fost niște coincidențe. Putin și Xi încearcî să vadă cum reacționează SUA. China se simte extrem de încrezătoare în acest moment din cauza modului în care a gestionat Covid-19 - este singura economie care a crescut anul trecut. Putin știe că orice coordonare între Moscova și Beijing reprezintă o distragere majoră a atenției pentru Biden, care are încă o pandemie de luptat acasă. Cel mai negru coșmar al unui strateg este războiul cu două fronturi. Înțelepciunea convențională este că ai nevoie de Rusia alături de tine pentru a lupta împotriva Chinei. Problema este că acest lucru nu va funcționa. Nu poți rezolva problema Chinei crezând că poți trage Rusia alături de tine. Trebuie să ne ocupăm de ambele probleme.

„Dacă oamenii se gândesc bine, vor vedea că Putin a câștigat, chiar dacă și-a retras trupele. Și China știe asta. ”

Masarea trupelor la granița cu Ucraina a fost o diversiune

De aceeași părere este Jade McGlynn, expert în relațiile Occidentului cu Rusia: „Deși amenințarea cu sancțiuni mai dure din SUA ar fi putut contribui la decizia lui Putin, acesta nu a fost factorul decisiv. Nu a existat niciodată intenția unei invazii de proporții. Sondajele interne arată că rușii nu vor un război pe scară mare cu Ucraina. Dar o invazie a avut loc deja, desigur. Oamenii vor uita că mai multe brigăzi au fost mutate definitiv în Crimeea și că 27 de soldați ucraineni au murit anul acesta din cauza încetării focului". notează ziarul britanic Daily Express.

Tensiuni în Europa. Se fac jocurile pentru destrămarea unei țări? Serviciile secrete vor capul unui președinte