Evenimentul Zilei > International > Se reface Axa care a trecut întreaga lumea prin foc? Vor să-și folosească forța economică în putere geopolitică
Se reface Axa care a trecut întreaga lumea prin foc? Vor să-și folosească forța economică în putere geopolitică

Se reface Axa care a trecut întreaga lumea prin foc? Vor să-și folosească forța economică în putere geopolitică

După ce de-al doilea război mondial, Germania și Japonia au renunțat la celeitățile militare axându-se pe dezvoltarea economică. Semnele clare că Pax americana mondială se apropie de sfârșit au determinat, se pare, o schimbare de mentalitate atât la Berlin, cât și la Tokyo. Cele două mari puteri economice par gata să se afirme din nou pe scena internațională.

Summitul bilateral din 13 aprilie a deschis o nouă fază a legăturii strategice dintre Germania și Japonia. Formatului „doi plus doi”, bazat pe întâlniri între miniștrii de externe și ai apărării din cele două țări are o profundă semnificație simbolică și politică.

Se schimbă ordinea mondială?

Simbolic, acest parteneriat sugerează că status quo-ul geopolitic global edificat la sfârșitul celui de-al doilea război mondial se schimbă. Prima întâlnire bilaterală care nu este strict economică între guvernele celor două țări din 1945 până astăzi, sugerează că aceste superputeri comerciale nu vor să mai fie niște „pitici” geopolitici aflați în umbra SUA. Ar vrea, mai degrabă, să dea o proiecție politică greutății lor în economia globală.


UE, în pericol de dezintegrare. Lovitura fatală ar putea veni de la cea mai puternică țară


Politică, deoarece Tokyo acordă Berlinului o formulă de dialog garantată în mod tradițional celor mai importanți parteneri strategici: Australia și India, aliați ai Japoniei și SUA în Quad. Germania, la rândul ei, acordă Japoniei un tratament similar celui acordat Franței și Marii.
Mișcarea semnalează disponibilitatea Japoniei de a-și construi propria viziune strategică, care nu este neapărat legată de preferințele hegemonului american. Tokyo pare să caute o idee politică suficient de puternică pentru a șine la respect China, care pentru japonezi este principala amenințare atât din punct de vedere economic, cât și al securității.

La întâlnire au luat parte Nobuo Kishi și Toshimitsu Motegi, miniștrii apărării și afacerilor externe în guvernul lui Yoshihide Suga, și omologii lor germani Annegret Kramp-Karrenbauer și Heiko Maas. Scopul principal al acestui summit a fost să înlăture prejudecățile că interesele economice sunt singurul punct de referință în relațiile bilaterale. Cele două țări par acum interesate să se sprijine reciproc în proiectele de interes comun: o ordine mondială bazată pe multilateralism și dorința de a diminua efectele rivalității dintre SUA și China.

O alianță militară între Germania și Japonia?

Foarte interesantă este lansarea unui parteneriat de securitate care ar trebui să culmineze cu expedierea unei fregate a marinei germane în Indo-Pacific pentru exerciții comune cu marina imperială a Japoniei.


V-ați supune unui asemenea test cumplit? Au trăit 40 de zile pe altă lume. Și asta nu e tot…


În august, fregata germană Hamburg va pleca din portul Wilhelmshaven, Saxonia Inferioară, pentru o misiune de șase luni în Indo-Pacific, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung . Misiunea face parte din operațiunile din Indo-Pacific, aprobate de guvernul federal la 2 septembrie 2020.

Germania dă semnale către Washington și Beijing

De-a lungul anilor, Angela Merkel a promovat față de China o politică interesantă. -Nu a fost în mod explicit ostilă președintelui Xi Jinping și s-a arătat deschisă unor relații comerciale bilaterale cât și tratatelor de liber schimb precum CAI, semnate de Uniunea Europeană în ultimele săptămâni. Berlinul a luat, însă, și poziție împotriva Chinei în domeniile în care care Berlin și Beijing sunt în competiție. Frânele puse Huawei în ceea ce privește sistemul germabn 5G, lansarea unor instrumente de combatere a preluărilor de către străini a companiilor germane și blocarea de achizițiilor strategice de către Beijing a multinaționalelor au semnalat abordarea realistă a Berlinului.

 Ginerele lui Erdogan vrea să dea marea lovitură! Armele secrete ale “Sultanului”

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE