Planul diabolic al lui Putin de a pune capăt hegemoniei americane. Aceasta e adevărata amenințare rusească

Planul diabolic al lui Putin de a pune capăt hegemoniei americane. Aceasta e adevărata amenințare rusească Sursa: Arhiva EVZ

Nici agresivitatea Rusiei în Europa de Est, nici rachetele hipersonice ale lui Putin nu pun în pericol hegemonia SUA asupra lumii. În lumea actuală marele pericol vine din lumea finanțelor

Puterea SUA ar fi lovită devastator daca dolarul ar înceta să mai fie moneda de rezervă principală a lumii și principalul mijloc de schimb. Un astfel de procese, chiar dacă ar fi încununat până la urmă de succes, nu se petrece de la o zi la alta.

 

Cum a devenit dolarul "moneda lumii"

Moneda americană  a înlocuit lira sterlină schca principală valută de rezervă îde pe glob n secolul al XX-lea. Procesul a durat nu mai puțin de treizeci de ani, din 1914 până în 1944. Declinul lirei sterline  început odată cu izbucnirea Primului Război Mondial cu lichidarea activelor de către britanici și tipărirea de bani pentru ca Regatul Unite să poată finanța efortul de război.

Această "criză" s-a încheiat cu acordul de la Bretton Woods din 1944, care a consolidat legătura dolarului cu aurul ca nou standard mondial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar și după ces-a renunțat la legătura cu aurul  în 1971, dolarului a rămas moneda de rezervă pentru că nu exista o alternativă mai bună.

Extraordinara idee a petro-dolarilor

A urmat, apoi, acordul din 1974 cu Arabia Saudită și alți membri ai cartelului OPEC de a stabili prețul petrolului în dolari. Acest acord a creat o creștere a cererii globalăecrescută pentru moneda americană.

Ideea era că dolarii urmau să fie depuși la băncile americane, astfel încât să poată fi împrumutați țarilor în curs de dezvoltare. Cu acești bancare, acestea care ar putea cumpăra i produse manufacturate și produse agricole din SUA.

În acest fel,  economia globală avea o baza pentru creștere, iar SUA putea menține stabilitatea prețurilor. Ambele părți aveau de câștigat Saudiții puteau conta pe mai mulți clienți și un dolar stabil, iar SUA forța lumea întreagă să accepte dolari, deoarece toată lumea avea nevoie să cumpera petrol.

 Trebuie spus că americanii au obținut acest acord amenințând că vor invada Arabia  Saudită și vor lua ua petrolul cu forța. Cu toate astea ideea petro-dolarilor a mers bine. Până în zilele noastre. Acum, după aproape 50 de ani, eroziunea rolului dolarului este vizibilă.

Dolarul a început să se clatine

Ponderea dolarului din rezervele globale a scăzut de la 70% la 60% în ultimii 22 de ani. Prețul aurului în dolari a urcat de la 250 USD pe uncie la peste 2.000 USD  între august 1999 și august 2020 (acum este pe la 1.880 dolari pe uncie).

Rușii se pregătesc pentru declinul inevitabi al dolarului. Procentu de aul din rezervele Rusiei a urcat la 20% (doar SUA, Germania, Italia, Franța și Olanda au procente mai mari de aur, dar e să ne rerim la cele douăzeci de mari economii ale lumii).

Rusia împușcă doi iepuri in același timp. Pe de o parte își protejează rezervele, pe de altă parte  lovește în interesele americane.

Acum, Rusia va elimina complet dolarii din Fondul său național de bunăstare de 119 miliarde de dolari,

În sine, această manevră nu înseamnă sfârșitul dolarului ca principală monedă de rezervă. Dar, este încă un pas pe calea lentă spre inevitabilul declin al dolarului ca mijloc de schimb mondial.

Chiar dacă procesul este gradual, acest proces ar putea  căpăta mai multă viteză în fazele finale,, scrie site-ul  Daily Reckoning