Evenimentul Zilei > International > DW. Sondaj Deutschlandtrend: Nemulțumirea față de măsurile anti-pandemie crește
DW. Sondaj Deutschlandtrend: Nemulțumirea față de măsurile anti-pandemie crește

DW. Sondaj Deutschlandtrend: Nemulțumirea față de măsurile anti-pandemie crește

Sondaj Deutschlandtrend. Prea puține doze de vaccin, probleme cu programările, lockdown-uri care par să nu se mai termine: tot mai mulți germani se întreabă, potrivit unui sondaj, dacă guvernanții mai au sub control criza coronavirus.

Sondaj Deutschlandtrend. Actualul lockdown din Germania a fost prelungit deja de trei ori, oficial până pe 14 februarie. Miercurea viitoare, cancelara și premierii celor 16 landuri federale vor decide dacă se va prelungi din nou, dacă vor rămâne închise restaurantele, majoritatea magazinelor și școlile.

Angela Merkel avertizează că deschiderea prematură a acestora ar duce la o creștere razantă a numărului de noi infectări cu coronavirus.Totodată crește numărul cetățenilor care consideră că restricțiile merg prea departe.

Potrivit noului sondaj ARD-Deutschlandtrend al institutului infratest-dimap, 22 la sută dintre germani sunt de această părere – cu 5 la sută mai mulți decât în luna ianuarie. 51 la sută consideră, în continuare, că restricțiile din Germania sunt justificate. Numărul celor care ar prefera să existe măsuri și mai dure a scăzut de la 30 la 24 la sută.

Tot mai mulți germani vor să se vaccineze

Cetățenii sunt din ce în ce mai critici față de managementul de criză al guvernului de la Berlin. Doar 42 la sută sunt mulțumiți cu acesta – valoarea cea mai scăzută de la începutul pandemiei.

Startul anevoios al campaniei de vaccinare și haosul programărilor i-au dezamăgit pe mulți germani. 68 la sută dintre cei chestionați sunt de părere că lucrurile merg prea încet. Tot mai mulți oameni își dau seama că imunizarea e singura cale spre o normalizare a vieții de zi cu zi. Diferențele sunt mari în funcție de vârstă: germanii de peste 65 de ani vor să se vaccineze în proporție de 72 la sută, în timp ce doar fiecare al doilea tânăr sub 39 de ani intenționează să se imunizeze.

Susținere pentru demersurile comune ale UE

Serul va rămâne încă timp de luni de zile un bun râvnit, insuficient pentru toată lumea. Uniunea Europeană a ezitat prea mult și a comandat prea puține doze de vaccin. Cu toate acestea, 63 la sută dintre cei chestionați consideră că demersul coordonat al UE a fost calea corectă. Doar cei mai mulţi dintre susținătorii partidului populist de dreapta AfD sunt de altă părere și ar fi preferat ca Germania să-și procure vaccinul pe cont propriu.

Cancelara Angela Merkel se așteaptă ca toți cetățenii, care vor să se vaccineze, să o poată face până la finele lunii septembrie. Ce urmări va avea campania de vaccinare pentru societate? Vor avea persoanele vaccinate mai multă libertate de mișcare?

Consiliul Etic german respinge ideea unor condiții speciale pentru persoanele vaccinate faţă de cele nevaccinate. Sondajul arată că 68 la sută dintre germani au aceeași atitudine. Persoanele care susțin o revenire mai rapidă la normalitate pentru cei vaccinați sunt, în majoritate, votanți ai liberalilor de la FDP.

Urmările pandemiei îi îngrijorează pe oameni

Patru din zece germani se tem că ei sau cei apropiați s-ar putea infecta cu noul coronavirus, iar fiecare al doilea e îngrijorat de răspândirea unor mutații ale virusului.

În același timp, germanii se gândesc și la efectele pandemiei din alte domenii decât cel medical: În comparație cu primul lockdown din primăvară a crescut considerabil numărul celor care sunt îngrijorați cu privire la dezvoltarea copiilor în contextul închiderii instituțiilor de învățământ (77 la sută – o creștere de 14 la sută față de luna mai a anului 2020). Aproape jumătate se tem de consecințele psihice ale lipsei contactelor sociale.

Trei sferturi dintre cei chestionați au declarat că sunt îngrijorați sau foarte îngrijorați de evoluția economiei. Germania a contractat datorii la un nivel fără precedent, pentru a sprijini economia și societatea în criza coronavirus. Cândva, aceste datorii trebuie plătite. Dar cine să achite nota de plată?

Sondaj Deutschlandtrend. Note proaste pentru politicienii de vârf

Criticile la adresa campaniei prea lente de vaccinare și nemulțumirea tot mai mare față de măsurile stricte anti-Covid au urmări pentru evaluarea guvernanților de la Berlin.

Cu toate acestea, cancelara Angela Merkel (CDU) a pierdut doar 3 procente și se bucură de o cotă de susținere de 69 la sută în rândul germanilor chestionați. Tot 3 procente a pierdut și liderul CSU, Markus Söder, care intră în discuție pentru candidatura la postul de cancelar din partea conservatorilor, cotat cu 54 la sută. Noul lider al CDU, Armin Laschet, se bucură de o susținere mai mare decât în luna precedentă: 37 la sută. Simpatia pentru ministrul de Finanțe, Olaf Scholz, a scăzut cu 9 procente față de sondajul din luna trecută (la 46 la sută).

Dacă ar fi alegeri duminică

Potrivit sondajului, criticile aduse guvernului în ultimul timp nu au consecințe notabile în ceea ce privește preferințele electorale. Dacă ar fi alegeri în această duminică, actuala coaliție de la Berlin (formată din conservatorii de la CDU și CSU și de social-democrații de la SPD) ar obține din nou o majoritate. Mulți dintre cei chestionați ar prefera însă o coaliție între conservatori și ecologiști.

Autor Sabine Kinkartz, Deutsche Welle