Toate armatele din lumea asta au anumite tradiții pe care le respectă cu sfințenie. Cântece soldățești, simboluri, medalii, povești de eroism și curaj în luptă – toate sunt menite să-i motiveze pe soldații de azi. Înaintașii sunt dați drept model. Ceea ce poate părea ciudat pentru cei fără experiență în ale armatei, pentru soldații care sunt gata să își riște viețile pentru țara lor este însă foarte important – pentru comunitatea militară, ca și pentru identitatea trupelor.

Expunerea unor obiecte de cult ale Wehrmacht-ului în spațiile deschise pentru public din cazărmile Bundeswehr i-a șocat însă pe mulți germani. Pe bună dreptate, pentru că faptul că Wehrmacht-ul nazist este stilizat ca model de urmat pentru soldații actuali este tulburător și reprezintă o neglijență istorică. Da, în armata taților și bunicilor noștri au existat și eroi militari. De asemenea, cei mai mulți soldați ai Wehrmacht-ului au rămas "curați", dacă se poate așa ceva într-un război.

Crimele comise de Wehrmacht

Pe de altă parte, părți din armata lui Hitler s-au făcut vinovate de unele din cele mai groaznice crime de război comise vreodată. Wehrmacht-ul a purtat un război brutal de anihilare în masă în estul Europei. A sprijinit unitățile SS la deportarea evreilor și uciderile în masă de civili. A lăsat intenționat sute de mii de prizonieri sovietici să moară de foame. De aceea, Wehrmacht-ul nu are voie să fie un model pentru soldații unui stat democratic, membru al unor alianțe internaționale.

Să ne imaginăm de exemplu că soldații polonezi sunt staționați într-o cazarmă germană în cadrul unor operațiuni NATO. Acolo ar putea vedea exponate din istoria Wehrmacht-ului, printre care arme folosite la uciderea strămoșilor lor. Ar fi un scandal. Este corectă deci decizia ministrei Apărării von der Leyen să curețe cazărmile de aceste obiecte de cult de tristă amintire. Și prevederile Bundeswehr, valabile din 1982, care reglementează ce tradiții au voie să fie respectate și care nu, ar trebui modificate. Trebuie reglementat mai bine modul de tratare a tot ceea ce ține de Wehrmacht.

Adevărații eroi erau în rezistență

Ar fi bine dacă Ministerul Apărării ar decide un început de la zero. Gata cu toate tradițiile Wehrmacht-ului la un loc. Gata cu numele unor generali și mareșali ai Wehrmacht-ului date cazărmilor de azi ale Bundeswehr. Bărbați care nu au avut curaj să se opună planurilor de distrugere în masă ale lui Hitler. Ar trebui ca bazele militare germane să poarte numele membrilor rezistenței anti-Hitler. Nume ca: Graf Stauffenberg, Henning von Treskow etc. Acești ofițeri ai Wehrmacht-ului, care au urmărit uciderea lui Hitler, au fost atât de curajoși încât și-au riscat propriile vieți și sunt mai potriviți ca modele de urmat pentru soldații de azi. Armata noastră are nevoie de mai mult curaj civic.

Autor: Udo Bauer