Păsări, reptile şi mamifere…500 de milioane de animale au pierit până acum în incendiile care încă mai răvăşesc sud-estul Australiei, estimează Universitatea din Sydney. O cifră care este de aşteptat să crească şi mai mult, odată cu sosirea unui vârf de căldură sâmbătă, care ar putea provoca noi incendii, potrivit news.com australian.

130 de incendii pârjolesc regiunea, iar câteva milioane de hectare de pădure deja fumegă. Imaginile difuzate pe reţelele de socializare arată canguri care înceracă disperaţi să scape de urgia flăcărilor sau crengilor arzând care cad din copaci. Una dintre cele mai fragile specii din aceste păduri este koala, care se mişcă foarte încet şi se hrăneşte cu frunze de eucalipt, un copac extrem de inflamabil.

Daunele „nu vor fi probabil niciodată cunoscute”

Drept urmare, 8.000 de koala au fost ucişi, aceasta fiind o treime din populaţia speciei din aceste regiuni, potrivit lui Sussan Ley, ministrul australian al Mediului. Ministrul a spus că cifrele reale ale mortalităţii nu vor fi cunoscute până la stingerea incendiilor.

Stand up for Nature, o alianţă de 13 asociaţii, solicită oprirea imediată a tăierii arborilor din pădurile native ale regiunii, până când se face o evaluare a pierderilor de plante şi animale. „Impactul asupra multor specii a fost extrem şi continuă. Dimensiunea totală a pierderilor nu va fi probabil cunoscută niciodată, dar vor fi cu siguranţă milioane de victime animale”, a avertizat ONG-ul într-o scrisoare către premierul Gladys Berejiklian. „Efectele incendiilor catastrofale au fost de o asemenea amploare încât ar fi de neconceput să se mai permită pierderi suplimentare”, avertizează ei. AICI puteţi urmări imagini şi video adunate de pe reţelele de socializare de la faţa locului.

An injured koala is fed water through a syringe. Picture: AFP/Getty Images:
This image of six koalas huddled in a laundry after they were rescued by volunteer firefighter Adam Mudge went viral. Picture: Adam Mudge/CFS
Horror images of injured and charred koalas have stunned the world. Picture: Supplied
Blossom the baby wombat was orphaned by bushfires near Lithgow, NSW. Picture: Andrew Gee MP/Facebook
A kangaroo flees bushfire in NSW. Picture: Supplied

Citește și: