Editura Evenimentul si Capital

Numai în România se putea petrece asta: Autostrada Lugoj-Deva, blocată de 200 de morți

14-04/cimitir-neautorizat-branisca-465x390
Autor: | | 7 Comentarii | 10837 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Un cimitir neautorizat schimbă traseul autostrăzii Lugoj – Deva. Cimitirul se află la marginea satului hunedorean Brănişca, din comuna cu acelaşi nume.

Proiectantul nu a observat că pe locul respectiv se află un cimitir cu aproximativ 200 de morminte.

A făcut proiectul iar abia la momentul delimitărilor în teren efectuate de constructori s-a constatat că autostrada ar fi urmat să treacă peste cimitir.

"În momentul în care s-au făcut exproprierile pe acel loc figura o păşune. Noi am sesizat Parchetul General în legătură cu acest cimitir care există fără autorizaţiile necesare. Urmează să finalizăm o hotărâre de guvern prin care să abatem puţin traseul autostrăzii", a declarat ministrul Transporturilor Dan Şova, aflat astăzi într-o vizită pe traseul autostrăzii Nădlac – Sibiu.

Cimitir apărut "la mica înţelegere"

Conform primarului comunei Brănişca, Teodor Lazăr, cimitirul care a apărut în calea autostrăzii există din 1983 – 1984, aici fiind înmormântate persoane care, înainte de a deceda, au fost internate în Centrul de Îngrijiri pentru Persoane cu Nevoi Speciale din comună.

"La începutul anilor '80, parohia ortodoxă căreia îi suntem arondaţi nu a mai permis înmormântarea persoanelor decedate provenite din rândurile celor internate la centru în cimitirul satului, pe motiv că acesta se umplea prea repede. Aşa s-a amenajat cimitirul pe un teren al statului. Zona este administrată neoficial de Centrul pentru Persoane cu Nevoi Speciale, care nu şi l-a întabulat şi nu a obţinut autorizaţiile necesare. 180 – 190 de morminte sunt mai vechi de şapte ani, dar avem şi câteva mai nou amenajate, pentru care ar trebui mai multe aprobări pentru strămutare. Soluţia devierii traseului autostrăzii, probabil, este mai uşor de aplicat, mai ales că şi terenul o permite", declară primarul.

Alte gafe, pe acelaşi tronson

Finanţarea tronsonului de autostradă a fost suspendată vreme de aproape doi ani din cauză că proiectantul desemnat de CNADNR nu a prevăzut soluţii de traversare pentru animale pe loturile 2 şi 3.

A fost necesar un nou proiect, care prevede ecoducte ridicate de constructori, sau apărute indirect prin amenajarea unor tuneluri pentru traficul rutier (zona de deasupra rămânând la dispoziţia animalelor). Organizaţiile de mediu au protestat în 2011 argumentând prin faptul că spaţiul dintre satele Coşava şi Lăpugiu de jos este o zonă folosită de animalele sălbatice pentru a trece din Apuseni în Munţii Poiana Ruscă şi invers.

Tot o greşeală de proiectare a făcut ca traseul aceleiaşi autostrăzi să treacă peste o mică rezervaţie de lieci dintr-o specie rară, situată în comuna Şoimuş, aproape de Deva.

"Rezervaţia invocată nu a fost revendicată până acum de nimeni, iar în evidenţele noastre nu se află. Nu ne-a prezentat nimeni nici măcar o fotografie cu acei lilieci", spune Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara.

Tiriac, decizie CLARA. Si-a anuntat apropiatii ACUM. EXCLUSIV

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI