Evenimentul Zilei > Economie > După „Maşina de tocat hârtii”, Guvernul a lansat platforma „Transparenţă bugetară”
După „Maşina de tocat hârtii”, Guvernul a lansat platforma „Transparenţă bugetară”

După „Maşina de tocat hârtii”, Guvernul a lansat platforma „Transparenţă bugetară”

Guvernul a lansat astăzi, prin Ministerul de Finanţe, platforma www.transparenta-bugetara.gov.ro, unde toţi cetăţenii cu acces la internet vor putea consulta veniturile şi cheltuielile autorităţilor şi instituţiilor de stat, fie că vorbim de primării, ministere sau școli.

„Este un element în plus în procesul de transparentizare a activității administrației, dar mai ales a modului de cheltuire a banului public”, a declarat premierul Dacian Cioloş, cu ocazia lansării proiectului.
 
Premierul a mai afirmat că transparența este un element esențial pentru îmbunătățirea performanței administrației, adăugând că a cerut Ministerului de Finanțe să existe încă de la început și o urmărire atentă a execuției bugetare, atât cantitativ, cât și calitativ.

„Cantitativ, ca să vedem unde se cheltuie și unde nu se cheltuie banul, ca să putem să-i orientăm la timp spre alte domenii unde e nevoie de ei, dar și calitativ, să putem compara sumele care se cheltuiesc și rezultatele”, a afirmat premierul.

Potrivit acestuia, programul ar trebui să permită și „înlăturarea unor riscuri de fraudă sau de corupție”, întrucât „de multe ori, la noi sunt discuții nu legat de utilitatea unor investiții, dar de eficiența cheltuirii banilor pentru o investiție sau alta”.

Exerciţiu de transparenţă bugetară

„Acum câteva luni, tragedia de la Colectiv și ieșirea în stradă a oamenilor a dus la schimbarea unui guvern. Eu cred că felul în care vor merge lucrurile în următorii ani în România o să depindă mai puțin de politicieni și mai mult de noi, ceilalți. De implicarea noastră. De măsura în care ne pasă și de încrederea că împreună putem schimba lucruri. Schimbarea nu va fi generată de cei pe care partidele îi pot cumpăra cu găleți și pui congelați, de cei împovărați de greutățile vieții”, a susţinut la rândul său Vlad Voiculescu, şeful de cabinet al ministrului Finanţelor, într-o postare pe contul personal de Facebook.

El a adăugat că, în opinia sa, “există însă o masă critică de oameni care pot judeca singuri, care pot și trebuie să se intereseze de ce fac autoritățile cu banii din taxele lor. Ei au la dispoziție de astăzi o nouă armă: www.transparenta-bugetara.gov.ro. Vor fi postate aici veniturile și cheltuielile primăriilor, ministerelor, școlilor, etc. … în detaliu, actualizate lunar, în format editabil (XLS, XML, PDF). După cunoștința mea … cel mai semnificativ exercițiu de transparență bugetară din Europa”.