Evenimentul Zilei > Actualitate > După ce și-a DECAPITAT patronul, s-a SPÂNZURAT în celulă!
După ce și-a DECAPITAT patronul, s-a SPÂNZURAT în celulă!

După ce și-a DECAPITAT patronul, s-a SPÂNZURAT în celulă!

I-a tăiat capul angajatorului său în luna iunie, când a atacat o fabrică de gaze din Isère, Franța. Marți, Yassin Salhi s-a sinucis în închisoare, scăpând astfel de judecată.

Pe 26 iunie, Salhi, un șofer de 35 de ani, fără cazier, care lucra în livrări, a atacat uzina de gaze industriale Air Products din Isère, în timp ce se afla la volanul camionetei sale.

Înainte, îl decapitase pe patronul său de la firma de transporturi, Hervé Cornara, după un ritual care le copia pe cele ale ISIS. Apoi, a intrat cu camioneta în grămada de butelii din curtea fabricii, sperând să le arunce în aer. În final, a fost imobilizat de pompieri.

A fost arestat pentru acțiune teroristă, răpire și sechestrare în vederea pregătirii unui asasinat, distrugere și violență.

Pe durata detenției, bărbatul nu manifestase semnele unui comportament suicidar. Cu toate acestea, Yassin Salhi s-a spânzurat marți seara de zăbrelele celulei sale, notează presa franceză. Nu este clar ce a folosit: unele surse vorbesc despre un cablu electric, altele, despre un cearșaf.

Spre deosebire de Mohamed Merah, de frații Kouachi, de Amédy Coulibaly (atentatele din ianuarie, de la Paris) sau de atacatorii din 13 noiembrie, Yassin Salhi a respins orice motivație islamistă a acțiunii sale, vorbind doar despre un conflict cu patronul.

Însă justiția franceză este convinsă de contrariul. Salhi avea o așa-zisă fișă S (de la Securitatea statului), întocmită în 2006 de Direcția de Supraveghere a Teritoriului, pe motiv de „radicalizare”. Fișa a fost reînnoită în 2008, informase ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve. Însă nu avea un cazier judiciar pe numele său.

Văduva patronului lui Salhi a vorbit miercuri dimineață, la Europe 1, despre „lașitatea” asasinului soțului său:

„Sunt mânioasă că s-a întâmplat așa. Mi-era frică, dar speram ca așa ceva să nu se întâmple. Sunt niște lucruri care nu sunt normale, atunci când te afli la izolare. Nu înțeleg. Zice-se că nu era suicidar. Undeva s-a strecurat o eroare.”

Femeia a continuat:

„Așteptam cu nerăbdare să mă aflu față în față cu el și să-l privesc drept în ochi. Este un laș și a fost laș până la sfârșit.”

Doamna Laurence Cornara pare convinsă că asasinarea soțului a fost un gest islamist:

„Să nu se mai spună că l-a ucis pe soțul meu pentru că au avut o altercație violentă, pentru că este total fals. Sunt convinsă că a avut o motivație religioasă. Nu există nici o îndoială. Nu a fost decât o strategie să moară ca un martir, cum spun ei. Este un laș.”

Potrivit anchetatorilor, în acea zi de iunie, Yassin Salhi părăsește apartamentul pe care îl ocupa cu soția și cei trei copii ai lor, pentru a merge la sediul întreprinderii la care lucra.

Are asupra lui un cuțit și un pistol cu aer comprimat de jucărie. La întreprindere, își încarcă mașina cu butelii de gaz pe care trebuia să le livreze, apoi îl așteaptă pe patronul său, cu care ar fi avut o altercație serioasă cu două zile înainte.

Îl face să urce în mașină și îl lovește în cap, făcându-l să-și piardă cunoștința, după care îl sugrumă. Apoi se îndreaptă spre uzina de gaz. Ajuns aici, îl decapitează pe patron cu cuțitul și apoi pătrunde în incintă. Portarii care îl cunoșteau, îi deschid poarta fără probleme.

După ce face fotografii, le trimite unui prieten plecat să lupte în Siria: printre ele, un selfie cu victima. Apoi intră cu mașina într-o grămadă de butelii, fără a reuși să le detoneze. Imobilizat de pompieri, strigă „Allah Akbar!”

Un atentat care „corespunde foarte exact stilului ISIS”, a apreciat procurorul Parisului, de „a da gestului său o publicitate maximă”.