Evenimentul Zilei > International > După Biden, și Trudeau îl atacă pe Putin: „El este responsabil pentru lucruri cumplite”
După Biden, și Trudeau îl atacă pe Putin:  „El este responsabil pentru lucruri cumplite”

După Biden, și Trudeau îl atacă pe Putin: „El este responsabil pentru lucruri cumplite”

Vladimir Putin este "responsabil pentru tot felul de lucruri cumplite", a comentat, miercuri, premierul canadian Justin Trudeau

Vladimir Putin este „responsabil pentru tot felul de lucruri cumplite”, a comentat, miercuri, premierul canadian Justin Trudeau, fără a merge atât de departe încât să îl numească pe președintele rus „ucigaș”, așa cum a făcut Joe Biden. Domnul Trudeau, neobișnuit să critice în public alți lideri, a fost întrebat despre afirmaţiile recente ale președintelui SUA împotriva omologului său rus.

„Fie că este vorba despre invazia Crimeii, despre atacurile cibernetice masive de care este responsabil și despre încercarea de a destabiliza democrațiile noastre, sunt sigur că este responsabil pentru tot felul de lucruri teribile, deoarece comportamentul său continuă să o demonstreze”, a comentat el într-o interviu pe postul Sirius XM.

Întrebat dacă şi el îl consideră pe domnul Putin un „ucigaș”, domnul Trudeau a recunoscut însă că nu are „nicio informație” care să-i permită să o afirme.

Domnul Trudeau și-a amintit că l-a întâlnit de câteva ori pe președintele rus în străinătate de când a devenit prim-ministru în 2015.

„Am simțit întotdeauna că se uită la tine și îți spune ce este bine pentru el la un moment dat”, a spus el. „Ceea ce gândește lumea occidentală sau Canada despre el nu îl interesează în mod deosebit”.

Domnul Putin nu este „nici un susținător, nici un prieten” al Canadei, conchide dl Trudeau. „Trebuie să rămânem lucizi și cu extrem de atenţi în modul nostru de a-l aborda”.

Cu câteva ore mai devreme, Ottawa a anunțat noi sancțiuni împotriva a nouă oficiali ruși pentru a protesta împotriva tratamentului principalului oponent al domnului Putin, Aleksei Navalnîi.

Într-un interviu acordat postului ABC, săptămâna trecută, președintele Biden a spus că el crede că Vladimir Putin este „un ucigaș” și a promis că va plăti „prețul” pentru acțiunile sale, declanșând prima criză diplomatică a mandatului său.