Dudu, un copil cu autism, a compus coloana sonoră pentru un film de promovare turistică!

Dudu, un copil cu autism, a compus coloana sonoră pentru un film de promovare turistică!

Irina Păcurariu ne prezintă „Copiii care nu ştiu să mintă”, într-o nouă filă din seria de reportaje „Dosar România”

Compune fără profesor de la 7 ani, dar muzica e în viaţa lui de când s-a născut şi a învăţat să cânte înainte de a vorbi. Este vorba de Dudu Sălăgean, un copil diagnosticat cu tulburare din spectrul autist la numai 2 ani. Deficienţa nu l-a împiedicat să devină copilul îndrăgit al Bistriţei în scurt timp.

Despre copiii cu autism se stiu însă puţine lucruri. Se spune că sunt foarte inteligenţi, genii chiar, că au o memorie fantastică sau că, dimpotrivă, nu se mai poate face nimic pentru ei. Sunt mituri care circulă. În realitate, distribuţia IQ-ului e aceeaşi. Uneori copiii cu autism sunt agresivi, îi rănesc pe alţii şi se rănesc pe sine. Nu vorbesc, ţipă sau se trântesc atunci când doresc un obiect sau un aliment.

Pentru şase mame şi tot atâţia copii, lumea are o altă formă decât cea pe care noi o numim „normalitatea”. Irina Păcurariu ne face cunoştinţă cu ei şi ne spune povestea copiilor cu autism la o nouă filă din "Dosar România" – sâmbătă, 17 iunie, de la 21.00, la TVR 1 şi TVR+.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dudu, visează să ajungă un mare compozitor

Când a primit provocarea de a compune coloana sonoră pentru filmul de promovare a Ţinutului Contelui Dracula, Dudu a acceptat imediat şi au urmat luni întregi de muncă. În faţa sa se aflau câteva imagini care aveau nevoie să primească o linie melodică, iar Dudu a făcut asta în singurul mod pe care îl cunoaşte: perfect - auzul său absolut fiind cheia perfecţiunii. A muncit zi-noapte până când totul a sunat aşa cum a vrut.

Tulburarea de Spectru Autist nu este o „boală”, aşa cum este pneumonia sau hipertensiunea, ea implică afectarea dezvoltării normale a copilului. Este vorba de o serie de afecţiuni, care implică o diminuare a dezvoltării psihice sau psihologice a copilului, perturbând evoluţia acestuia. Ceea ce îl deosebeşte pe un copil suferind de Tulburare de Spectru Autist de un copil tipic de aceeaşi vârstă este tocmai ceea ce nu se vede, creierul. De aceea autismul se mai numeşte şi „ dizabilitate invizibilă”. 

Ce faci când viaţa îţi aduce un astfel de copil? Cum accepţi? Cum îl convingi pe tată să nu te condamne? Cum rezişti sau, pur şi simplu, cum mergi mai departe? La toate aceste întrebări vor cauta răspuns mamele copiilor cu autism, într-o nouă ediţie "Dosar România", sâmbătă, 17 iunie, de la 21.00, la TVR 1 şi TVR+.