Evenimentul Zilei > Justitie > Drama unei tinere mame. „Voi fi condamnată pentru că mi-am apărat corpul”
Drama unei tinere mame. „Voi fi condamnată pentru că mi-am apărat corpul”

Drama unei tinere mame. „Voi fi condamnată pentru că mi-am apărat corpul”

Mama unei fetițe de 4 ani se confruntă cu un proces de crimă pentru uciderea unui om fără adăpost care ar fi violat-o după ce i-a oferit un loc unde să stea. Roxana Ruiz Santiago, în vârstă de 21 de ani, este deja închisă timp de trei luni după ce și-ar fi ucis atacatorul în orașul mexican Neza, în luna mai.

Roxana este acuzată de omucidere după ce a fost agresată sexual în interiorul casei sale de un tânăr, care a bătut-o atunci când femeia a încercat să se opună.

Ea a ripostat lovind omul în față, provocându-i o sângerare nazală. Apoi, în timp ce el era distras, ea a apucat un tricou l-ar fi sugrumat până la moarte.

Aceasta i-a băgat corpul într-o pungă pe care a aruncat-o la un colț de stradă din zona Benito Juárez, conform anchetatorilor.

Un vecin a văzut-o și a chemat poliția înainte ca Roxana să fie arestată.

„Știu că voi fi condamnată pentru apărarea corpului meu”

Tânăra  a scris într-o scrisoare publică: „Am simțit frică, teroare, nu am vrut să rănească pe nimeni altcineva. Nu știam ce să fac, eram în stare de șoc. Îmi distrusese demnitatea, mă simțeam umilită, rănită, mă simțeam goală. Știu că voi fi condamnată pentru apărarea corpului meu, pentru apărarea mea ca femeie, pentru că mi-am pedepsit atacatorul, pentru că am acționat”.

Femeia, care este mama unui băiețel de patru ani, se mutase în zonă pentru a vinde cartofi pe stradă. Atacatorul ei s-ar fi apropiat de aceasta în timp ce se întorcea acasă într-o noapte. Femeia susține ca victima că ar fi întrebat dacă ar putea rămâne la ea, întrucât nu putea ajunge la casa lui, care era prea departe – iar ea a fost de acord. Roxana s-a trezit în timpul nopții pentru că a violat-o și a urmat lupta fatală.

Grupurile feministe au condamnat reținerea femeii

Grupurile feministe au condamnat reținerea femeii, care nu își poate permite propriul avocat, bazându-se în schimb pe un apărător public.

Rudele ei nu și-au putut permite călătoria de nouă ore către Mexic pentru a o vizita la închisoarea Neza-Bordo, unde este reținută în timp ce așteaptă procesul.

Grupuri de activiste, precum „Nos queremos vivas Neza”, au criticat faptul că acest caz nu este luat în considerare dintr-o perspectivă de gen.

Vor ca instanța să țină cont de faptul că Roxana a fost o victimă a violului și o supraviețuitoare a feminicidului.

Mónica, membră a colectivului, a spus: „Când vorbim despre perspectiva de gen, vorbim despre condițiile dezavantajoase pe care le trăiesc femeile. Aceste condiții sunt acolo unde există o cultură care spune că corpurile noastre pot fi obiecte în beneficiul bărbaților, unde știm că structurile din acest caz, ale statului Mexic, nu răspund nevoilor pe care femeile le au pentru a-și proteja viețile. Când femeile își cer dreptatea către autorități, de exemplu, sunt duse dintr-un loc în altul, câteva ore și nu au garanții de justiție”, informează Antena3.

Procesul urmează să aibă loc pe 2 august.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: