Evenimentul Zilei > EVZ Special > Acuzații pentru un extremist. Două crime și un număr record de tentative de omucidere
Acuzații pentru un extremist. Două crime și un număr record de tentative de omucidere

Acuzații pentru un extremist. Două crime și un număr record de tentative de omucidere

Bărbatul care a comis un atac extremist, toamna trecută, în Germania, va fi judecat.

Bărbatul care a comis un atentat extremist, anul trecut, în oraşul Halle, din Germania, a fost pus sub acuzare, marți, a anunțat Parchetul Federal german din Karlsruhe. Stephen B. (28 de ani) este învinuit de dublu asasinat și 68 de tentative de crimă. Pocesul va avea loc la un tribunal regional din Naumburg, oraş situat la 75 de kilometri sud de Halle.

Anul trecut, la data de 9 octombrie, de Yom Kippur, cea mai importantă sărbătoare evreiască, bărbatul a atacat o sinagogă. El a vrut să „’ucidă cât mai mulţi participanţi cu putinţă’”, au declarat procurorii germani.

Avea asupra sa opt arme de foc şi mai multe încărcături explozive. Atacatorul a încercat, fără succes, să deschidă uşa din faţă a sinagogii, după care a aruncat o grenadă artizanală. El l-a împuşcat mortal pe un trecător în vârstă de 40 de ani care îl abordase.

Supărat pentru că nu a putut pătrunde în sinagogă, Stephan B a decis să „omoare oameni cu istoric de migranţi”, conform procurorilor. S-a îndreptat spre un restaurant kebab, în care se aflau un angajat şi patru clienţi, aruncând o încărcătură care a explodat în afara localului.

Stephan B şi-a împuşcat mortal a doua victimă, un tânăr de 20 de ani, în interiorul restaurantului. Potrivit actului de acuzare, ceilalţi oameni din restaurant şi câţiva trecători au scăpat doar pentru că el a ratat ţintele sau i s-a blocat arma.

Acuzatul a fost împuşcat în gât în timpul unui schimb de focuri cu poliţia, dar a reuşit să părăsească oraşul cu ajutorul automobilului său. În timpul unei tentative nereuşite de a lua o altă maşină, Stephan B a împuşcat în gât un bărbat, iar pe iubita acestuia în coapsă. În cele din urmă a fost capturat de poliţie.

El şi-a filmat acţiunile şi le-a transmis live pe o platformă de internet, conform agerpres.ro.